Acasa InternationalExterne Italia va trimite detinutii straini in tarile de origine

Italia va trimite detinutii straini in tarile de origine

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Italia a aprobat decretul legislativ care permite trimiterea detinutilor straini cu condamnare definitiva pentru a-si ispasi pedepsele in tarile lor de origine, transmite RRA. Mare parte dintre cei 1214 de detinuti imigranti provin din Romania si Bulgaria.


Prin aceasta masura de a trimite detinutii straini sa-si ispaseasca pedepsele in statul de provenienta, Italia devine prima tara din UE care introduce decizia-cadru din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce a hotararilor judecatoresti in materie penala, transmite Radio Romania Actualitati. Initial scadenta acestui termen era fixata la 5 decembrie 2011, dupa cum a explicat ministrul justitiei, Angelino Alfano, cel care a anuntat prevederea, sustinuta si de ministrul pentru politici comunitare, Andrea Ronchi. Aprobarea decretului legislativ este vazuta de ministrul Alfano ca un „”raspuns concret la suprapopularea inchisorilor””, Italia confruntandu-se de cativa ani cu lipsa locurilor in penitenciare. In Peninsula se inregistreaza in prezent un numar de 69.00 de detinuti la 40.000 de locuri in penitenciare. Dintre acestia, 1.214 sunt detinuti proveniti din randul imigrantilor care vor fi transferati in tarile membre ale UE care au aderat la astfel de acorduri.  

Italia asteapta aproape 3000 de detinuti din strainatate  

Angelino Alfano considera masura „”un foarte important pas inainte fata de traditionalele acorduri internationale pe baza carora transferarea condamnatului depindea intotdeauna de consensul persoanei si de acordurile cu statul a carui cetatenie o avea aceasta, dar care nu era niciodata obligat sa primeasca un cetatean al sau pentru a-l face sa ispaseasca pedeapsa aplicata de un alt stat””. Angelino Alfano a mai explicat ca procedura va trebui finalizata „”in termen de 60 de zile de la transmiterea certificatului de transfer al persoanei condamnate””. Cu toate acestea, transferarile vor trebui sa astepte pana cand si tara de origine va ratifica acordul. Temeri in privinta acestei masuri au in schimb sindicalistii din agentiile de penitenciare, potrivit carora prevederea se va transforma intr-un boomerang. Italienii detinuti in strainatate – in numar de aproximativ 2900 – vor reveni, in virtutea acestui decret legislativ, sa-si ispaseasca pedepsele in inchisorile din Peninsula. Confederatia sindicala CGIL vorbeste de o urgenta sanitara in contextul existentei a 69.000 de detinuti. „”Situatia este de colaps. Guvernul trebuie sa recunoasca falimentul””, a cerut deputata Donatella Ferranti de la Partidul Democrat -PD, centru-stanga.

0 comentariu

Mani Erat 20-04-2010 - 12:57

Încerc să trimit o opinie la articolul doamne Mihaela Cârlan, dar postarea mea nu intră pe forunm, indiferent cât de corect introduc literele acelea ciudate. Este acest editorial, al d-nei Cârlan, interzis opiniilor?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS