Acasa InternationalExterne Janos Martony: Legea cetateniei maghiare nu are legatura cu problemele teritoriale

Janos Martony: Legea cetateniei maghiare nu are legatura cu problemele teritoriale

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, a declarat, marti, la Bucuresti, ca legea ungara a cetateniei nu are legatura cu probleme teritoriale, el adaugand ca Ungaria nu va acorda cetatenie “in mod global, ci in mod individual, la cerere”.

Potrivit Mediafax, la finalul intrevedrii cu seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, ministrul ungar de externe a precizat ca “pe parcursul aplicarii acestei legi vom respecta toate reglementarile internationale, cum de altfel facem si in domeniul aplicarii altor legi”.

Martony a adaugat ca legea ungara a cetateniei nu afecteaza cu nimic legea ungara electorala care prevede ca au drept de vot numai acele persoane care au domiciliul pe teritoriul Ungariei.

La randul sau, Teodor Baconschi, a declarat ca a primit din partea omologului ungar asigurari ca Budapesta va aplica toate amendamentele la legea cetateniei astfel incat sa evite discriminarea pe considerente etnice. Seful diplomatiei romane a mai adugat ca este posibil ca in curand romanii din Ungaria sa aiba un reprezentant in parlamentul maghiar.

Tot marti, parlamentul de la Budapesta alege noul presedinte al Ungariei. Pal Schimtt, candidatul coalitiei Fidesz – KDNP (crestin – democrati), are celemai mari sanse de a fi ales in aceasta functie. Potrivit politics.hu, avand in vedere ca Fidesz detine majoritatea de doua treimi in parlament, necesara alegerii presedintelui, este foarte probabil ca Schmitt va fi inlocuitorul actualului presedinte, Laszlo Solyom, al carui mandat expira pe data de 4 august. Socialistii (MSZP) l-au propus pentru aceasta functie pe Andras Balogh, ambasadorul Ungariei in Thailanda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult