Acasa InternationalExterne UPDATE – Japonia: Cutremur cu magnitudinea 7,3, urmat de tsunami

UPDATE – Japonia: Cutremur cu magnitudinea 7,3, urmat de tsunami

scris de B.C.R
1 afisari

UPDATE – Atenționarea de risc de tsunami a fost ridicată marți la prânz în toate zonele avute în vedere de pe coasta de est a Japoniei, la șapte ore după un violent cutremur care a provocat valuri ce au atins un metru înălțime în apropiere de Fukushima, a anunțat Agenția niponă de meteorologie, citată de AFP.

Alerta de tsunami a fost lansată în două regiuni (Fukushima și Miyagi) și o atenționare de risc în alte câteva, după cutremurul produs la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT). Toate aceste avertismente au fost ridicate, însă agenția a prevenit că replici secundare cu acceași magnitudine (aproape 7) se pot produce în zilele ce vor urma.

UPDATE ORA 02.23 Japonia: Tsunami de un metru măsurat în apropiere de centrala nucleară de la Fukushima (Tepco)

Un tsunami cu o înălțime de un metru a fost măsurat marți dimineață pe țărm în apropierea centralei atomoelectrice avariate de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, după un puternic cutremur cu magnitudinea revizuită 6,9, potrivit companiei Tepco (Tokyo Electric Power) care administrează situl, scrie AFP.

Deocamdată nu a a fost semnalată nicio problemă în acest sit fragilizat după catastrofa din martie 2011, a precizat un purtător de cuvânt al Tepco.

Seismul s-a produs la ora locală 05.59 (luni, 20.59 GMT), la o adâncime de 10 kilometri, cu un risc ca valurile să depășească în unele locuri trei metri înălțime, printre care și în dreptul orașului Fukushima, a precizat agenția.

Cutremurul a fost resimțit în special pe insula principală Honshu, unde se află capitala Tokyo, trezind milioane de locuitori ai regiunii care a mai fost devastată de un uriaș tsunami în martie 2011.

Operatorii centralelor nucleare au declarat că analizează datele din instalațiile lor, printre care centralele Fukushima Faiichi, avariată, și Fukushima Daini.

La postul național de televiziune NHK, ei au subliniat că nu s-a observat deocamdată nicio anomalie și că toate centralele nucleare din regiune sunt oprite.

Canalul NHK și-a întrerupt imediat programul pentru a transmite informațiile din partea autorităților.

„Vine un tsunami, fugiți, avertizați-vă vecinii”, a declarat un comentator la postului național care prezintă informații de interes general.

Potrivit NHK, deocamdată nu au fost semnalate pagube majore sau răniți, cu excepția unui incendiu la o rafinărie.

O celulă de criză a fost înființată de guvern pentru a oferi informații și instrucțiuni de salvare localităților și locuitorilor acestora.

Japonia, aflată la intersecția a patru plăci tectonice, se confruntă anual cu un mare număr de seisme, dintre care unele foarte puternice. Normele de rezistență aplicate însă în construcții sunt foarte stricte, iar populația este pregătită pentru a reacționa în cazul unui seism puternic, măsuri menite să reducă pierderile de vieți și pagubele materiale.

Japonia a fost lovită de un seism cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, în martie 2011, cutremur soldat cu aproximativ 18.000 de victime și care a provocat o catastrofă la centrala nucleară Fukushima, ducând la necesitatea evacuării a mii de persoane din cauza contaminării radioactive.

Un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea 7,3 s-a înregistrat marți dimineață în largul coastelor Japoniei (ora locală), fiind emisă alertă de tsunami, transmit agențiile internaționale de presă, citând institutul american de geofizică USGS.

Reiko Miura, 68, cries as she looks for her sister's son at a tsunami-hit area in Otsuchi, Iwate Prefecture, northern Japan, Wednesday, March 16, 2011, after Friday's earthquake and tsunami. (AP Photo/Itsuo Inouye)

Epicentrul a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult