Fotografiile arată barele de combustibil supraîncălzit, vizibile printr-o uriaşă gaură în zidul reactorului, la centrala nucelară de la Fukushima.

O gaură uriaşă căscată în zidul reactorului 4, Macaraua verde, încercuită, este folosită în mod normal la transportarea combustiblilului uzat în bazinul de stocare adânc de 15 metri, care nu apare în poză. Bazinul a rămas fără apă, iar combustibilul se încălzeşte. Foto: Daily Mail
Radiaţiile sunt emanate în atmosferă de barele uzate de uraniu radioactiv ale reactorului numărul 4, aflate într-un bazin de depozitare adânc de 15 metri, rămas fără apă în urma incendiului.
Norul radioactiv va ajunge în Europa în circa două săptămâni, prezic experţii, citaţi de Daily Mail.
În acest sfârşit de săptămână, norul va atinge coasta de vest a Statelor Unite, după care se va îndrepta spre Europa. Totuşi, specialiştii spun că nivelul de radioactivitate nu va pune în pericol sănătatea.

Reactorul 4 de la Fukushima înainte de dezastru. Barele de combustibil sunt dispuse în cerc, în bazinul de răcire. Foto: Daily Mail
Lars Erik De Geer, de la Institutul Suedez de Cercetări în Domeniul Apărării: “Nu e ceva normal, dar nu va fi nici prea mare pentru a fi considerat periculos din vreun punct de vedere. Vorbim de foarte, foarte mici niveluri de radioactivitate, deci oamenii nu au de ce să-şi facă griji”.
Predicţia că norul radioactiv va atinge Marea Britanie şi coasta de vest a Europei peste două săptămâni se bazează pe date anterioare obţinute de Daily Mail de la oamenii de ştiinţă care au studiat testele nucleare din China.
Între timp, lucrătorii de la centrala japoneză devastată îşi continuă lupta disperată pentru a preveni topirea completă a miezului, ceea ce, după unii, ar duce la o catastrofă de mărimea celei de la Cernobâl.

Centrala Fukushima văzută din satelit. Se observă clădirile distruse ale reactoarelor şi norul radioactiv care se degajă. Foto: Daily Mail
Ultimele fotografii arată că un întreg perete lipseşte din sarcofagul care adăposteşte reactorul numărul patru. În interior, se vede o macara folosită la transportarea combustibilului folosit în interiorul bazinului de stocare. Sub macara, dar fără a fi vizibil în poză, se află bazinul de depozitare adânc de 15 metri.
Agenţia de Securitate Nucleară Japoneză a ridicat gradul de alertă la Fukushima, de la 4 la 5, pe o scară de 7 grade.

Akio Komiri, directorul TEPCO, operatorul centralei Fukushima, izbucneşte în lacrimi la sfârşitul conferinţei de presă de vineri. Foto: Daily Mail
Guvernul japonez a admis vineri că a fost depăşit de dimensiunile celor două catastrofe naturale. Yuko Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului: “dimensiunile fără precedent ale cutremurului şi tsunamiului care au lovit Japonia, sincer vorbind, au fost printre multele lucruri care s-au petrecut şi care nu au fost prevăzute în planurile noastre de gestionare a dezastrelor”.
De multe zile experţii atomişti au avertizat că Japonia minimalizează anvergura crizei. În acest moment, se poate vorbi de o catastrofă egală celei de la Three Mile Island, în Pennsylvania din 1979. Doar catastrofa de la Cernobâl o depăşeşte.

Doi membri ai echipei de 50 de kamikadze care şi-au luat adio de la viaţă încercând să oprească dezastrul de la centrala nucleară. Foto: Daily Mail
Oficialii de la Fukushima epuizează rapid toate soluţiile pe care le au la îndemână pentru a stopa criza. Cisterne militare dotate cu tunuri cu apă stropesc de două zile reactoarele.
Vineri, ei au admis că îngroparea reactoarelor sub nisip şi beton, după modelul Cernobâl, ar putea fi singura soluţie de a opri emanaţiile radioactive.
Încercările de a potoli supraîncălzirea centralei cu bombe cu apă aruncate din elicoptere au dat greş, iar tunurile de apă nu par nici ele mai eficiente. Radioactivitatea continuă să crească.
Inginerii încearcă să repare alimentarea cu curent, pentru a pune în funcţiune pompele de apă. Ei au reuşit să restabilească circuitul la reactorul 2, dar nu e clar dacă va fi suficient pentru răcirea întregii centrale.
În a opta zi a crizei, guvernul japonez se confruntă cu tot mai severe condamnări din partea comunităţii internaţionale pentru modul în care a gestionat a doua catastrofă nucleară din istorie, după Cernobâl, pentru lipsa de informaţii oferite experţilor şi publicului.
Autorităţile au evacuat populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Altor 140.000 de oameni, care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri, li s-a cerut să nu-şi părăsească domiciliile.
3 comentarii
Respect !
Pentru cei 50 de Japonezi si Spiritul Lor de Sacrificiu !!!!!!!!
Spirit De Sacrificiu ! Sunt 50 de japonezi, vor sa ramana ANONIMI !
Asa scrie pe aici.
Am avut ca tema doctorat in 1982, evaluarea riscurilor unui accident nuclear la centrale nucleare.M-am iradiat in timpul experimentelor si am renuntat la doctorat, desi am studiat posibilitatile de contaminare.Am lucrat apoi in alte domenii.Am ajuns la pensie.Referitor la evenimentele din centrala nucleara din Fukushima, cred ca singura solutie pentru evitarea contaminarii radioactive a emisferei nordice ar fi scufundarea intregului echipament in mare .Daca se poate in groapa Marianelor o groapa de 11000m adancime in oceanul Pacific.Oricum ploile care urmeaza sa vina in zona vor conduce la contamunarea radioactiva a zonei respective din oceanul Pacific, dar cantitatea de apa si salinitatea acesteia este suficienta pentru a contracara concentrarea substantelor radioactivepeste limitele care sa afecteze ecosistemul.In anii saptezeci a fost un accident nuclear la o centrala din Franta, neconfirmata oficial, fiindca au intervenit la timp si au aruncat toate rezidurile si combistibilul in marea Mediterana in zona Monaco. Ulterior a fost urmarit efectul lor asupra ecosistemului si nu au fost semnalate catastrofe ecologicein urma analizei datelor.
cu stima: Stanescu Ana Maria
Comments are closed.