Acasa InternationalExterne Japonia, îngrijorată de expansiunea maritimă chineză

Japonia, îngrijorată de expansiunea maritimă chineză

scris de M.A.
2 afisari

Japonia şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de expansiunea maritimă a Chinei în Pacific şi „opacitatea” bugetului militar al acesteia.

Nave militare chineze (china-defense-mashup.com)

Nave militare chineze (foto: china-defense-mashup.com)

Într-un raport anual privind apărarea, guvernul nipon menţionează, de asemenea, Coreea de Nord ca posibilă sursă de ameninţare, regimul de la Phenian fiind suspectat de fabricarea armelor nucleare şi rachetelor balistice cu rază medie de acţiune.

Printre alte surse de îngrijorare, autorităţile nipone menţionează şi disputa teritorială cu Rusia asupra jurisdicţiei Kurilelor de Sud, transmite Moldpres.

China este ea însăşi în conflict cu mai multe ţări asiatice, între care Japonia, Vietnam şi Filipine, în privinţa suveranităţii unor insule din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei Orientale.

Raportul evidenţiază lipsa de transparenţă a bugetului armatei chineze, deoarece nu ar corespunde părţii pe care Beijingul o consacră cheltuielilor militare.

Experţii japonezi se aşteaptă ca după recenta modernizare a forţelor aeriene şi navale China să-şi extindă activităţile în Marea Chinei de Sud, în Marea Chinei Orientale şi în Oceanul Pacific.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult