Acasa InternationalExterne Japonia: Risc major de repetare a unui dezastru similar Fukushima

Japonia: Risc major de repetare a unui dezastru similar Fukushima

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

Coasta de Vest a Japoniei, unde se aflǎ 11 centrale nucleare, ar putea fi lovitǎ de un tsunami de peste 20 de metri, ȋn cazul producerii unui cutremur de 7,9 grade pe Richter.

Japonia: Risc major de repetare a unui dezastru similar Fukushima (Foto:readyla.org)

Japonia: Risc major de repetare a unui dezastru similar Fukushima (Foto:readyla.org)

Ministerele Transporturilor și Științelor și biroul prim-ministrului au desemnat o echipǎ de cercetǎtori sǎ analizeze comportamentul celor 60 de falii din zonele marine care merg de la Hokkaido până la Kyushu. Specialiștii niponi au studiat peste 250 de ipoteze, simulȃnd efectele mai multor seisme de diverse magnitudini.

Astfel, ȋn cazul producerii unui cutremur de 7,9 grade ȋn Marea Japoniei (un eveniment deloc improbabil), ȋn doar cȃteva minute s-ar forma un tsunami de 23,4 metri în regiunea Setana, la Hokkaido, într-o zonă de stânci, și de 12 metri la Okushiri, zonă locuită. Mai spre sud, valul ar putea atinge înălțimea de 17,4 de-a lungul prefecturii Aomori și de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.

Simulările arată că un tsunami ar putea avea o înălțime de până la 6 metri în cele 11 locuri în care se află centrale nucleare de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au nu mai puțin de 30 de reactoare. Conform Agerpres, concluziile raportului ar urma să fie folosite ca bază de plecare pentru întocmirea de planuri de ajutor optime pentru eventuala evacuare a populației și pentru pregătirea unor soluții tehnice pentru ca instalațiile potențial periculoase să nu fie afectate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult