Acasa InternationalExterne Japonia trimite nave de război în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor din regiune

Japonia trimite nave de război în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor din regiune

scris de Misu Andrei
185 afisari

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a reiterat planurile sale de desfăşurare a Forţelor de Autoapărare în Orientul Mijlociu în scopul asigurării securităţii navelor nipone, într-un moment în care tensiunile din regiune erup după moartea generalului iranian Qasem Soleimani, ucis vineri într-un raid american în Irak, relatează Agerpres.

SUA - Japonia demonstratie de forta in fata Chinei

Într-o conferinţă de presă televizată susţinută luni, Abe a chemat toate naţiunile implicate să facă eforturi diplomatice în vederea reducerii tensiunilor şi evitării escaladării situaţiei.

„Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu şi sunt profund îngrijorat. O escaladare suplimentară ar trebui evitată şi chem toate părţile implicate să epuizeze toate eforturile diplomatice pentru reducerea tensiunilor”, le-a spus Abe jurnaliştilor la Ise, în centrul Japoniei.

„Avem în vedere să desfăşurăm Forţele de Autoapărare în această regiune pentru a întări colectarea de informaţii şi a asigura trecerea în siguranţă a navelor legate de Japonia”, a arătat Abe, reiterând un plan dezvăluit luna trecută.

În decembrie, guvernul nipon a anunţat că va trimite o navă de război şi avioane de patrulare în Orientul Mijlociu, de unde provine circa 90% din importul său de ţiţei.

Japonia, un aliat american care a menţinut relaţii prieteneşti cu Iranul, a ales să lanseze mai degrabă propria sa operaţiune decât să se alăture unei misiuni conduse de SUA în regiune pentru protejarea navigaţiei.

Un oficial al ministerului nipon al Apărării a indicat că guvernul îşi propune să demareze operaţiunea de patrulare aeriană în ianuarie, în timp ce distrugătorul îşi va începe probabil activitatea în zonă în luna februarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult