Acasa InternationalExterne Japonia zguduită într-un minut de două cutremure de peste 7 (Video)

Japonia zguduită într-un minut de două cutremure de peste 7 (Video)

scris de A.P.
7 afisari

Două cutremure de peste 7 grade fiecare au zguduit Japonia la interval de numai un minut. Autorităţile au dat alertă de tsunami. Sunt anunţate valuri de doi metri.

Japonia: două cutremure de peste 7 lovesc în acelaşi loc ca în 11 martie

Foto: Le Figaro

Primul seism s-a produs la ora locală 23.32, la circa 40 de kilometri de coastele nord-estice ale Japoniei, la o adâncime de 40 de kilometri, a anunţat agenţia meteorologică japoneză, care a lansat şi o alertă de tsunami. Sunt aşteptate valuri de până la doi metri. Populaţiei din prefectura Myagi i s-a cerut să evacueze zonele situate pe malurile mării şi ale râurilor.

O a doua mişcare seismică a fost resimţită după numai un minut, a avut magnitudinea de 7,1 şi a fost produsă la o adâncime de 49 de kilometri şi mai aproape de coaste.

Aceeaşi regiune a fost lovită şi de cutremurul din 11 martie, de 9 grade Richter, urmat de un tsunami devastator, cu o înălţime de 10 metri, care a produs 28.000 de morţi şi dispăruţi. Aceeaşi catastrofă a distrus centrala nucleară de la Fukushima, într-un accident comparabil cu acela de la Cernobâl.

Cutremurul de joi a fost resimţit până la Tokyo, la circa 400 de kilometri spre sud, unde imobilele au fost zguduite zeci de secunde.

Televiziunea publică niponă a precizat că la centralele de la Fukushima nu s-au semnalat pagube suplimentare. Operatorul TEPCO a ordonat lucrătorilor să evacueze centrala

Cutremurul de magnitudine mare, cum a fost cel din 11 martie, generează replici de magnitudine mare. Era de aşteptat să se producă o nouă replică, chiar dacă la o aşa distanţă în timp. Această replică de 7.4 nu este neobişnuit de mare, deoarece replicile sunt proporţionale cu mărimea cutremurului. Este greu de spus dacă vor mai avea loc replici“, a declarat la Realitatea TV Mircea Radulian de la Institutul de Fizică a Pământului.

Ruşii au prevăzut noul cutremur

Seismologii din Sahalin (Extremul Orient rus) au anunat cu câteva ore înainte că este posibil să se producă repetarea cutremurului din 11 martie în apropierea coastei Japoniei, care ar putea provoca un nou tsunami, relata, joi dimineaţă, agenţia ITAR-TASS. “Este posibilă o nouă replică, cu o magnitudine între 7,5 şi 8,5 grade, care ar putea provoca valuri tsunami, deci trebuie sa fim pregătţi pentru un astfel de eveniment, a declarat joi doctorul în fizică şi matematică Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de seismologie al Institului pentru geologia marină şi geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

În opinia sa, epicentrul cutremurului ar fi urmat să se găsească la aproximativ 200 km est de epicentrul puternicului seism din 11 martie. “Există acolo o anumită zonă, care acum iese în evidenţă şi în care nu a fost încă un cutremur puternic. Aceasta zonă de parcă ar trăi oarecum independent de restul teritoriului unde în prezent au loc replici de magnitudine mică sau medie”, a menţionat expertul rus.

Potrivit calculelor savantului rus, perioada alarmantă pentru Kamceatka în perspectiva unui viitor cutremur ar fi început în data de 25 aprilie. Zona cea mai expusă ar fi sudul insulei Kamceatka, precum şi o parte din lanţul Kurilelor de Nord. Pentru Kurilele de Sud perioada alarmantă a început încă din august trecut, susţine el, indicând că aici sunt posibile cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.

Situaţia actuală seismică în regiunea Insulelor Kurile corespunde deocamdată regimului obişnuit, însă dacă vor exista abateri aceasta va fi o dovadă clară a faptului că vine un pericol. Deocamdată, nu există niciun pericol, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm”, a mai spus seismologul rus.

Sahalin este regiunea cea mai expusă pericolului seismic din întreaga Federaţie Rusă, deoarece este amplasată în limitele centurii seismice din Oceanul Pacific. Situaţia este complicată de faptul că aici se afla numeroase instalaţii petrolifere care ar putea să explodeze, iar ţiţeiul să se deverseze în Oceanul Pacific.

Anterior, un expert nord-coreean estima că seisme cu magnitudinea între 7 şi 8 grade vor continua în această regiune pe durata mai multor decenii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult