Acasa InternationalExterne Jens Stoltenberg: „Nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict

Jens Stoltenberg: „Nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict

scris de Misu Andrei
31 Afisari

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianța militară nu este parte din conflictul dintre Rusia și Ucraina. El a subliniat că NATO doar ajută Kievul, care are dreptul să se apere în fața agresiunii pornite de Rusia, pentru a controla regiunea Donbas.

FOTO: Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

În ultimul an, NATO a trecut de la furnizarea de echipamente neletale la oferirea de artilerie și tancuri Ucrainei. Asta a determinat un jurnalist de la Associated Press să-l înterbe pe secretarul NATO „de ce ar trebui lumea să creadă că NATO nu este în război cu Rusia”.

Nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict. Ceea ce facem noi este să sprijinim Ucraina, care se apără. Trebuie să înțelegem despre ce este vorba. Este un război de agresiune. Președintele Putin și Rusia au atacat o națiune suverană, independentă, democratică și liberă. Desigur, Ucraina are dreptul să se apere și noi avem dreptul să ajutăm Ucraina”, a spus secretarul general al alianței, în declarațiile publicate pe pagina de Twitter a NATO, citează Libertatea.

Evoluția ajutorului oferit

Jens Stoltenberg a mai explicat că „tipul de sprijin pe care NATO l-a oferit Ucrainei a evoluat pe măsură ce războiul a evoluat”. „La început, a fost foarte important să furnizăm arme ușoare antitanc, apoi am văzut nevoia de artilerie, apoi a devenit evident că era nevoie de sisteme de apărare aeriană mai avansate și în ultimele luni aliații au convenit asupra furnizării de armament greu”, a mai precizat șeful alianței.

Sprijinul va continua, pentru că trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a fi capabilă să-și recupereze teritoriile și să câștige acest război”, a continuat el. Jens Stoltenberg a mai subliniat că, la aproape un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, „nu vedem niciun semn că președintele Vladimir Putin se pregătește pentru pace, dimpotrivă. El se pregătește pentru mai mult război, pentru noi ofensive și noi atacuri. De aceea, este din ce în ce mai important ca aliații și partenerii NATO să sprijine mai mult Ucraina”.

Astfel, secretarul general al NATO a menționat încă o dată nevoia de a furniza Ucrainei mai multă muniție și de accelerare a producției și de întărire a industriei defensive a aliaților atât pentru a ajuta Kievul, cât și pentru a-și reface propriile stocuri. Miniștrii apărării din țările membre NATO se reunesc la Bruxelles în perioada 14-15 februarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS