Acasa InternationalExterne Jens Stoltenberg: O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei „va duce cel mai probabil la un război deplin între NATO și Rusia”

Jens Stoltenberg: O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei „va duce cel mai probabil la un război deplin între NATO și Rusia”

scris de Misu Andrei
151 Afisari

NATO nu îşi doreşte un „război deschis cu Rusia”, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

FOTO: Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

„Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina – n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a spus Jens Stoltenberg în marja Forumului Diplomatic din Antalya, organizat de preşedinţia turcă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Șeful NATO a justificat astfel refuzul alianţei de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

O astfel de măsură „ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti”, iar asta „ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”, a mai spus el.

„Minimul este să se creeze coridoare umanitare”

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că realizarea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este „minimul” ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este „periculoasă” şi „necugetată” şi a reiterat că Alianţa nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina.

„Cred în continuare că este important să lucrăm intens la o soluţie politică, diplomatică. Minimul este să se creeze coridoare umanitare prin care oamenii să poată pleca şi prin care poate fi transportat ajutorul umanitar”, a adăugat Stoltenberg.

O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei „va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia”, a atras el atenţia.

Stoltenberg a făcut din nou apel la Putin „să pună capăt acestui război nebun” şi să găsească „o soluţie politică”.

Şeful NATO urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele discuţii între miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba la Antalya.

2 comentarii

?????? 12-03-2022 - 10:20

@ Bre politicienii și armata, dacă propaganda făcută războiului ,violenței și jmecheriei este penală, așa cum este complicitatea la alte fapte penale, ?

?????? 12-03-2022 - 10:41

& Dacă este mai gravă decât discriminarea propaganda făcută violenței, războiului, politicilor ticăloșite, ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult