Acasa InternationalExterne Joe Biden i-a cerut lui Jens Stoltenberg să rămână în funcţia de scretar general al NATO

Joe Biden i-a cerut lui Jens Stoltenberg să rămână în funcţia de scretar general al NATO

scris de Misu Andrei
71 Afisari

Preşedintele american Joe Biden i-a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să rămână în această funcţie pentru încă un an, au relatat vineri media norvegiene, potrivit AFP, citată de Agerpres.

FOTO Facebook Jens Stoltenberg

Din octombrie 2014, când a fost numit pentru un mandat de patru ani, Stoltenberg a efectuat deja două mandate şi postul i-a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Țările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, 31 la număr, caută un succesor, însă deocamdată nu au ajuns la un consens asupra vreunui candidat.Norvegianul Jens Stoltenberg (64 de ani) ar urma să rămână în funcţie până la Summitul de la Washington din 2024, care va marca 75 de ani de la fondarea Alianţei, conform radioteleviziunii publice norvegiene NRK şi cotidianului Dagens Naeringsliv (DN), care citează surse anonime.

Războiul din Ucraina şi aderarea încă neîncheiată a Suediei (la NATO) sunt argumente cu greutate pentru a nu schimba secretarul general acum”, notează DN.

Dagens Naeringsliv mai scrie că Biden i-a cerut lui Stoltenberg, în timpul unei întâlniri avute la Casa Albă în această săptămână, să rămână în funcţie până în 2024, după ce fostul premier norvegian refuzase acest lucru prima dată în februarie.

„Cea mai puternică ţară din Alianţă a fost şi mai clară: de această dată, preşedintele american nu va accepta un <<nu>> ‘‘, precizează DN.

Stoltenberg  s-a exprimat vag pentru a nu exclude o rămânere în funcţie.

„Nu am nicio intenţie de a cere o prelungire” a mandatului, a repetat el vineri la Bruxelles, după o reuniune a miniştrilor apărării din ţările NATO.

Informaţiile confirmă spusele unor reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice, conform cărora NATO se îndreaptă către prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg.

Publicaţia norvegiană mai arată că şefa executivului danez,  Mette Fredriksen, ar avea mari şanse să preia ştafeta de la Stoltenberg anul viitor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult