Acasa InternationalExterne Joe Biden: Misiunea noastră n-a fost să luptăm la nesfârșit în războiul civil al altora și nici să construim o națiune unită

Joe Biden: Misiunea noastră n-a fost să luptăm la nesfârșit în războiul civil al altora și nici să construim o națiune unită

scris de Misu Andrei
106 Afisari

Președintele Joe Biden și-a justificat, luni, decizia de retragere a trupelor din Afganistan și, deși a recunoscut că evoluția din teren a depășit așteptările, a spus că nu o regretă și nu dă înapoi, explicând că nu poate cere soldaților americani să lupte la nesfârșit în războiul civil al altora.  De la început, misiunea noastră în Afganistan NU a fost să construim o națiune unită, ci să ținem teroriștii la distanță de teritoriul național, ceea ce am reușit, a spus Biden.

Joe Biden, la finalul vizitei în România.

„Ne-am concentrat pe amenințările care existau la adresa noastră. Acum, acele amenințări sunt în alte parte”, a punctat șeful Casei Albe.

Afganii „nu au vrut să lupte pentru viitorul lor”

El blamat lașitatea trupelor guvernamentale afgane, arătând că aveau mijloace de luptă superioare talibanilor. SUA le-au înzestrat inclusiv cu o forță aeriană, ceea ce talibanii nu au, a menționat președintele Biden. „Dar n-au vrut să lupte pentru viitorul lor”, a adăugat el, deși președintele Ghani îi dăduse asigurări în acest sens.

„Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari. Am antrenat o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni, incredibil de bine echipată. O forță mai mare ca mărime decât forțele militare ale multora dintre aliații noștri din NATO. Le-am oferit toate pârghiile de care ar putea avea nevoie. Le-am plătit salariile, am asigurat întreținerea forței lor aeriene, ceva ce talibanii nu au”, a arătat Biden.

„Le-am dat toate șansele să își determine propriul viitor. Nu am putut să le oferim însă și voința de a lupta pentru acel viitor. Există câteva unități și soldați afgani foarte curajoși și capabili din forțele speciale, dar dacă Afganistanul nu este capabil să opună acum o rezistență reală talibanilor, nu fi vor  fi șanse nici într-un an, nici în cinci ani sau în 20 de ani de prezență americană acolo”, a adăugat șeful Casei Albe.

Dacă am fi continuat să ne menținem trupele acolo nu ar fi fost nicio diferență, susține Biden. „Îmi apăr ferm decizia”, a spus el, subliniind că niciodată nu ar fi fost un timp potrivit pentru retragere. Ceea ce se întâmplă acum în Afganistan este dovada tristă că stabilizarea unei țări nu se poate face prin forță militară, a declarat președintele american.

Biden recunoaște: Scenele din Afganistan sunt „sfâșietoare”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult