Acasa InternationalExterne Joe Biden vrea să se întâlnească cu Xi Jinping. „Este doar o chestiune de a şti când şi cum”

Joe Biden vrea să se întâlnească cu Xi Jinping. „Este doar o chestiune de a şti când şi cum”

scris de Misu Andrei
99 afisari

Preşedintele SUA Joe Biden crede că a obţinut puncte în dorinţa sa de a demonstra că democraţiile sunt eficiente comparativ cu politica Chinei și şi-a exprimat intenţia de a se întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în următoarele luni. Anunțul făcut de Casa Albă vine la doar două zile de la summitul dintre liderul american și președintele rus Vladimir Putin de la Geneva.

A doua zi după revenirea preşedintelui SUA din turneul în Europa, unde a participat la summit-urile G7 şi NATO, la o întâlnire cu liderii Uniunii Europene şi la întâlnirea cu Putin, administraţia americană a prezentat un bilanţ elogios al primei călătorii internaţionale a liderului de la Casa Albă.

„Joe Biden a asumat cu încredere şi talent rolul de lider al lumii libere în timpul acestei călătorii”, le-a declarat reporterilor consilierul preşedintelui pentru securitate naţională, Jake Sullivan, dând asigurări că nu este vorba de o hiperbolă. El a apreciat că predecesorul acestuia, Donald Trump, a „abandonat acest rol” prin politica sa unilateralistă şi suveranistă.

Această declaraţie laudativă fără nuanţe este destinată parţial să răspundă criticilor aduse de republicani, care l-au acuzat pe Biden că nu a apărat suficient interesele americane şi că a fost slab în faţa lui Vladimir Putin.

Conform consilierului Jake Sullivan, succesul acestui turneu „pune bazele pentru a demonstra faptul că democraţiile pot oferi rezultate pentru cetăţenii lor şi pentru cetăţenii din întreaga lume”.

De asemenea, a permis o „convergenţă” între „democraţiile lumii în privinţa Chinei”, a pledat oficialul american.

Aceasta este esenţa politicii externe a preşedintelui Biden: să ofere „democraţiilor” mijloacele de a câştiga acerba concurenţă globală împotriva „autocraţiilor” care sunt, în opinia sa, China şi Rusia, demers care necesită întărirea alianţelor „abuzate” de fostul preşedinte Donald Trump.

Jake Sullivan a explicat că Biden intenţionează să vorbească din nou cu preşedintele Xi Jinping, aşa cum a procedat cu Vladimir Putin, pentru a „face bilanţul relaţiei”, deoarece „nimic nu înlocuieşte dialogul la nivelul liderilor”.

Consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională a sugerat că o întâlnire faţă în faţă este posibilă în marja summitului G20, care va avea loc în octombrie în Italia.

„Nu avem un proiect anume în această etapă, dar menţionez că probabil cei doi preşedinţi vor fi la G20”, a spus Sullivan, subliniind însă că intenţia liderului de la Casa Albă s-ar putea concretiza şi sub forma unei simple „conversaţii telefonice”.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că preşedintele Biden va discuta cu preşedintele Xi în următoarele luni. Este doar o chestiune de a şti când şi cum” se va întâmpla acest lucru, a spus Sullivan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult