Acasa InternationalExterne John Kerry a solicitat „legalizarea” războiului contra SI

John Kerry a solicitat „legalizarea” războiului contra SI

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

John Kerry a solicitat marți, 9 decembrie, Congresului autorizația de război contra grupării Statul Islamic (SI) în Irak și Siria.

John Kerry a solicitat „legalizarea” războiului contra SI (foto:nycturk.com)

John Kerry a solicitat „legalizarea” războiului contra SI (foto:nycturk.com)

Șeful diplomației americane a pledat marți după-amiază, în fața influentei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului pentru o „autorizație de folosire a forței militare” (Authorization for Use of Military Force, pe scurt AUMF). „AUMF, ar trebui să dea președintelui Barack Obama un mandat clar și flexibilitatea de a continua conflictul armat contra SI și forțelor sale afiliate”, a afirmat Kerry, constituția SUA menționând că numai Congresul are dreptul de a declara război.

Până în prezent administrația a sărit peste acest context legal: ea a angajat lovituri militare în Irak și Siria contra SI pe baza precedentelor AUMF, prima luată după atentatele din 11 septembrie 2001 împotriva Al Qaida, talibanilor și altor grupuri „teroriste” și a doua în 2002 pentru pregătirea invadării Irakului. John Kerry a declarat răspicat că: guvernul „va continua” operațiunile sale militare în caz de refuz al Congresului. „Avem autoritatea în conformitate cu AUMF din 2001″, a afirmat secretarul de stat în fața senatorilor.

John Kerry a adăugat că administrația sa „aprobă” propunerea președintelui Comisiei, senatorul democrat Robert Menendez, de „a limita” această eventuală nouă autorizație la „trei ani”. Potrivit Agerpres, coaliția internațională condusă de  SUA a efectuat — din august în Irak și din septembrie în Siria — circa 1.100 lovituri aeriene împotriva bastioanelor grupării SI, ultrajihadiști suniți care controlează teritorii din aceste două țări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult