Acasa InternationalExterne Julian Assange extradat în SUA, unde va fi judecat pentru spionaj

Julian Assange extradat în SUA, unde va fi judecat pentru spionaj

scris de Misu Andrei
73 afisari

Justiţia britanică a autorizat în mod oficial extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange pentru spionaj, informează AFP.

Cazul Assange. Tensiuni între Ecuador şi Marea BritanieTribunalul Westminster Magistrates de la Londra a emis în mod oficial o ordonanţă de extrădare a lui Assange şi revine acum ministrului de interne Priti Patel să o aprobe, deşi avocaţii apărării mai pot încă să facă apel la Înalta Curte.

Prins într-o îndelungată saga judiciară, australianul este căutat de justiţia americană care vrea să-l judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan, conform Agerpres.

În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că dezvăluirile au pus în pericol viețile a sute de oameni și că Assange era conștient de acest lucru.

Urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, el riscă 175 de ani de închisoare, într-un caz denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului drept un grav atac împotriva libertăţii presei.

Pe 14 martie, Julian Assange a văzut dispărând una din ultimele sale speranţe de a evita extrădarea, odată cu refuzul Curţii Supreme britanice de a-i examina recursul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult