Acasa InternationalExterne Juncker exclude o ieșire a Marii Britanii din UE

Juncker exclude o ieșire a Marii Britanii din UE

scris de Șt. C
3 afisari

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus marți ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmând că executivul comunitar nu are ca alternativă un plan B, relatează AFP.

Jean-Claude Juncker, noul președinte al Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene

Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană și va rămâne un membru constructiv și activ al Uniunii Europene„, a spus Juncker, care urmează să se întâlnească în cursul zilei de marți, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron.

„Dacă aș spune că avem un plan B, s-ar crea impresia că ar exista o fel de dorință din partea Comisiei Europene de a lua în considerare la modul serios posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Prin urmare, nu intru în detalii privind un plan B”, a explicat șeful executivului european, care joacă un rol de facilitare a negocierilor dintre Londra și Bruxelles.

Cameron, care a promis să organizeze un referendum privind menținerea țării sale în UE, speră să obțină un compromis la summitul european de joi și vineri de la Bruxelles, însă nu există încă un acord.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a răspunde revendicărilor Londrei și pentru a evita un Brexit, însă punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigrație și guvernanță economică la suveranitate politică.

Propunerile lui Tusk „vor fi analizate joi și vineri” de către liderii europeni și „vom vedea dacă ele vor fi sau nu considerate echitabile pentru Marea Britanie și pentru celelalte state membre”, a comentat Juncker. „Este încă prea devreme”, a spus el.

Referendumul, organizat sub presiunea partidului eurosceptic UKIP și a Partidului Conservator al lui Cameron, ar putea avea loc chiar în luna iunie, dacă cele 28 de state membre vor ajunge la un acord la sfârșitul săptămânii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult