Acasa InternationalExterne Karzai avertizează: NATO, “forţă de ocupaţie” în Afganistan

Karzai avertizează: NATO, “forţă de ocupaţie” în Afganistan

scris de M.A.B.
4 afisari

Coaliţia internaţională a NATO riscă să se transforme într-o „forţă de ocupaţie” în ochii afganilor, dacă va continua să ucidă civili în cursul operaţiunilor sale, a avertizat marţi preşedintele afgan, Hamid Karzai.

Hamid Karzai (foto acus.org)

Hamid Karzai (foto acus.org)

Aproximativ 30 de civili şi 20 de agenţi de poliţie au fost ucişi în ultimele zile în două raiduri aeriene efectuate de NATO în Afganistan, anunţă autorităţile din provinciile Helmand şi Nuristan. „Dacă vor continua să bombardeze case afgane în condiţiile în care Guvernul le-a interzis, atunci prezenţa lor nu va mai fi considerată a unei forţe care duce un război contra terorismului, ci a unei forţe de ocupaţie”, a declarat şeful statului afgan, în cadrul unei conferinţe de presă. „Şi istoria Afganistanului a arătat cum se ocupă afganii de forţele de ocupaţie”, a avertizat el, potrivit Mediafax. Karzai a lansat duminică un „ultim avertisment” către forţele NATO, în special cele americane, somându-le să înceteze anumite operaţiuni „unilaterale”, după moartea, potrivit autorităţilor locale, a 14 civili, între care zece copii, într-un atac al elicopterelor asupra a două case din sud.

În Helmand, elicoptere NATO au intervenit pentru protejarea unui obiectiv care era atacat, în districtul Nawzad. „Din nefericire, 14 civili nevinovaţi – cinci fete, şapte băieţi şi două femei – au fost ucişi, iar şase au fost răniţi – trei copii, o femeie şi doi bărbaţi”, anunţă autorităţile locale. Guvernatorul provoinciei Nuristan a comunicat că 18 civili şi 20 de poliţişti au fost ucişi într-un raid aerian care a avut loc pe 25 mai. „Poliţiştii au fost bombardaţi din greşeală, iar civilii au fost confurndaţi cu talibanii”, afirmă Jamalddin Badar. În localitatea Lashkar Gah (Helmand), un lider al tribului Nawzad a declarat că 12 membri ai familiei sale au fost ucişi în raidurile aeriene NATO. Victimele civile sunt un subiect sensibil în Afganistan, unde opinia publică are sentimente profund antioccidentale după zece ani de prezenţă militară străină.

NATO şi-a cerut scuze pentru victimele civile

Principalii generali americani din Afganistan şi-au cerut scuze luni dimineaţă pentru o lovitură aeriană care a provocat sâmbătă moartea a 14 civili, în majoritate copii, în sud-vestul Afganistanului. Gen. David Petraeus, comandantul trupelor americane din Afganistan, şi gen. lt. David Rodriguez, şeful Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) din cadrul NATO, au afirmat că principala preocupare a trupelor Alianţei Nord-Atlantice este evitarea victimelor civile şi a precizat că astfel de cazuri sunt luate foarte în serios, transmite Agerpres. Într-o declaraţie comună dată publicităţii luni dimineaţă de generalul maior John Toolan, din cadrul US Marines, se specifică faptul că lovitura aeriană a avut loc după ce un puşcaş marin a fost ucis şi cinci insurgenţi s-au adăpostit într-un imobil şi au continuat să lupte. În imobil, mai precizează comunicatul, se aflau civili. Potrivit gen. Toolan tirul aerian al NATO a provocat moartea a nouă civili. Oficialii afgani susţin însă că 12 copii şi două femei au murit în atac.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult