Acasa InternationalExterne Kazahstan: Presedintele Nazarbaev va fi ales „lider al natiunii” pe viata

Kazahstan: Presedintele Nazarbaev va fi ales „lider al natiunii” pe viata

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Camera inferioara a parlamentului kazah a aprobat miercuri proiectul de lege ce-i confera statutul de „lider pe viata” presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev (foto). Prin urmare, presedintele Nazarbaev va fi scutit de raspundere penala si administrativa in cazul savarsirii unor infractiuni pe timpul exercitarii functiei de presedinte.


 

Decizia camerei inferioare a parlamentului kazah implica reexaminarea normelor constitutionale in partea stabilirii statutului politico-juridic al sefului statului si aducerea statutului constitutional al primului presedinte in conformitate cu statutul de “lider al natiunii”. Dupa ce va fi aprobata si de camera superioara a legislativului, initiativa va avea titlul de lege, scrie RIA Novosti. De asemenea, urmeaza sa fie facute modificari si in legile privind alegerea presedintelui republicii, in Codul penal, in legile referitoare la serviciul protectiei presedintelui, decoratiile de stat, Adunarea poporului Kazahstanului.

Opozitia din Kazahstan este impotriva acestei initiative, precizand ca acest concept nu este unul formal, si contravine Constitutiei. „Aceasta este o amenintare la adresa Constitutiei noastre: aveam presedinte, iar acum vom avea o functie de neinteles- lider al natiunii. Astfel se va prabusi toata constructia Constitutiei”, a declarat un reprezentant al opozitiei, Jarmahan Tuiakbai.

Conferirea statutului de lider pe viata a natiunii kazahe actualului presedinte vizeaza si garantia de imunitate a primului presedinte, dar si a membrilor familiei sale. Pe langa aceasta, se discuta propunerea crearii unui muzeu al presedintelui Nazarbaev, precum si amplasarea unui monument al acestuia in capitala Kazahstanului. Pentru denigrarea imaginii primului presedinte – lider al natiunii se va raspunde penal, iar atentarea la viata lui va fi considerata act de terorism.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS