Republica Moldova nu mai primește energie electică din Ucraina, după ce infrastructura ucraineană a fost afectată de bombardamentele Federației Ruse. Începând din 11 octombrie, autoritățile de la Chișinău achiziționează energie electrică în proporție de 100 % de la MGRES, centrală termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.
,,Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată. Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Reprezentantul Cabinetului de Miniștri a mai declarat că acum se întreprind măsuri, pentru ca moldovenii să nu rămână fără lumină.
,, Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni”, a declarat Andrei Spînu.
Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina.
Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, le-a calificat drept „cele mai ample de la debutul războiului„. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă „asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă„.
În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie.
La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.