Acasa InternationalExterne Kievul preia controlul în estul Ucrainei

Kievul preia controlul în estul Ucrainei

scris de S. P.
2 afisari

Forţele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk.

Tensiunile continuă în Doneţk, Slaviansk şi Lugansk

Tensiunile continuă în Doneţk, Slaviansk şi Lugansk (foto: news2night.com)

Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenţi oraşul Krasnîi Liman, unde deasupra administraţiei locale a fost arborat drapelul ucrainean. Conform unui ordin al preşedintelui interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în calitate de primar al oraşului a fost numit ofiţerul Konstantin Mateicenko.

Printre localităţile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numără, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgenţilor.

Tensiuni se menţin în sudul regiunii Doneţk, în special în oraşul Amvrosievka, şi în localităţile Rubejnîi, Severodoneţk şi Lisiciansk, în regiunea Lugansk.

Potrivit agenţiei ucrainene UNIAN, lupte intense continuă şi în apropiere de Slaviansk. Aici separatiştii au rămas izolaţi, însă au reuşit să doboare un avion al forţelor armate ucrainene.

Joi seara confruntările dintre insurgenţi şi forţele de ordine ucrainene, la punctul vamal Marinovka, situat la distanţa de 3 kilometri de Rusia, s-au soldat cu rănirea a cinci vameşi. Insurgenţii au fost nevoiţi să se retragă, după ce serviciile vamale au primit susţinere din partea aviaţiei ucrainene. Militarii au distrus două camioane şi un vehicul blindat aparţinând separatiştilor.

Totuşi, separatiştii încearcă să-şi consolideze poziţiile, instituind puncte de control suplimentare între oraşele Harţîzsk şi Ilovaisk, în Doneţk, şi amplasând mai multe vehicule blindate în localităţi. Insurgenţii de la Doneţk au îndemnat joi populaţia locală să-şi păstreze calmul şi să aibă încredere în informaţiile furnizate de ei.

Totodată, aeroportul de la Doneţk, care a intrat sub controlul forţelor ucrainene în urma confruntări intense, soldate cu aproximativ 40 de morţi, este închis până la sfârşitul lui iunie.

Operaţiunea „antiteroristă” lansată de Kiev în urmă cu două luni, cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk, s-a soldat cu cel puţin 140 de răniţi în rândul militarilor ucraineni.

În total, peste 200 de persoane – militari ucraineni, separatişti şi civili – au fost ucise.

Serviciul de presă al Gardei Naţionale a ţinut să sublinieze că niciun militar ucrainean nu este deţinut în prezent de insurgenţi proruşi.

În paralel cu desfăşurarea operaţiunii „antiteroriste”, autorităţile de la Kiev au ordonat închiderea parţială a frontierei cu Rusia. O decizie în acest sens a fost luată de Guvernul ucrainean joi. Potrivit Itar-Tass, Ucraina a închis cel puţin o pătrime din totalul puctelor de trecere a frontierei cu Rusia, scrie Mediafax.

5 comentarii

pathfinder 06-06-2014 - 09:05

Pai e cam razboi civil in Donetsk si Luhansk…

CONGO 06-06-2014 - 10:50

Probabil ca au niste imigranti rusi incapuşaţi pe acolo, deci e absolut normal, ca astia se lipesc pe teritorii ca lipitorile, si apoi harşt! Mai taie o felie sa o traga pe cozonacu lor.

Pai ce, adica nu se stie si inca din batrani ca rusii sunt blestemul pamantului?

UnUL 08-06-2014 - 00:31

Dintre cele 70 de persoane (potrivit separatiștilor) – repectiv 50, potrivit autorităților de la Kiev – care au murit în luptele pentru aeroportul din Donețk, 33 erau cetățeni ruși – membri ai batalionului cecen Vostok sau cazaci rusi – și corpurile lor urmează să fie repatriate în Rusia. (Presa rusa sustine inca sa numarul victimelor din partea rebelilor a depasit 100 de persoane, operatiunea antiterorista continuand in orasul Donetk.)

Romeo2110 06-06-2014 - 11:57

Putin asteapta se treaca comemorarile din Normandia.
Dupa aceea…. Novorussia !

UnUL 06-06-2014 - 12:41

Nu cred că îndrăznește.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult