Acasa InternationalExterne Kim Jong Il anticipează viitorul lui Medvedev!

Kim Jong Il anticipează viitorul lui Medvedev!

scris de Ion Petrescu
1 afisari

În dimineaţa zilei de 24 august a.c., la ora 9.40, a început întâlnirea dintre preşedintele Federaţiei Ruse şi oaspetele său, liderul comunist Kim Jong Il. O întrevedere derulată în localitatea Ulan-Ude. Este prima vizită, în Rusia, a lui Kim, din ultimii nouă ani de zile.

Medvedev îi arată lui Kim Jong Il direcţia bună...

Presa rusă observă că venirea nord-coreanului are loc la mai puţin de trei luni de zile, după un popas efectuat la Beijing. Diferenţa? Era a treia prezenţă în China, a preşedintelui Republicii Populare Democratice Coreene, în mai puţin de un an de zile. Kim Jong Il fiind la cârma regimului comunist nord-coreean de 17 ani.

          Este deja un fapt comun realitatea că, fără sprijinul Chinei şi Rusiei, regimul de la Phenian s-ar prăbuşi, în cazul unui conflict militar cu armata sud-coreeană, în cel mult o săptămână. Populaţia nord-coreeană fiind înfometată şi exasperată de austeritatea în care este obligată să trăiască de mai bine de două decenii.

 

          Versiunea propagată în media de la Moscova este că venirea lui Kim Jong Il certifică intenţia acestuia de a balansa influenţa Chinei, prin reîntărirea conexiunilor cu Rusia. După cum se ştie, până la dezintegrarea Uniunii Sovietice, Kremlinul a fost considerat principalul aliat al tatălui lui Kim Jong Il, defunctul Kim Ir Sen.

          Ulterior, Phenianul s-a aliniat politicii externe promovate de Beijing. Sună frumos. Gâdilă orgoliul cititorului rus. Dar este doar o parte a adevărului integral.

          Vizitele repetate în capitala chineză au avut patru obiective distincte:

 

Convorbiri între preşedinţii rus şi nord-coreean

A. Prezentarea succesorului lui Kim Jong Il – fiul său, Kim Joung-un -, menit să preia  conducerea statului în cazul decesului neaşteptat, sau al imposibilităţii liderului actual, de a mai exercita atribuţiile de şef al statului. Doar se ştie faptul că Jong Il a avut un atac cerebral, cu efecte vizibile asupra piciorului drept.

B. Negocierea sporirii substanţiale a ajutorului economic chinez, pentru evitarea unei revolte spontane a populaţiei slăbită de foamete.

C. Revederea modalităţilor de sprijin militar chinez, în cazul declanşării unor ostilităţi de amploare cu statul sud-coreean.

D. Pledarea, cu argumente noi, a necesităţii menţinerii opţiunii privind dotarea cu arme nucleare, a regimului-nord-comunist.

Ultimul punct – D. – este şi pe agenda discuţiilor de acum, cu preşedintele Federaţiei Ruse. Phenianul consideră decisiv sprijinul Moscovei şi al Beijingului, pentru determinarea Statelor Unite, Japoniei şi a statului sud-coreean să revină la convorbirile vizând dezarmarea nucleară, întrerupte acum doi ani de zile. Ultimele trei ţări menţionate condiţionează reluarea tratativelor –  în 6 -, numai după ce inspectori străini vor vizita facilităţile nucleare din nordul Peninsulei Coreea.

Kim Jong Il pare să fie primul şef de stat străin care a înţeles că Medvedev va fi reales în 2012

Kim Jong Il doreşte şi un sprijin economic rusesc sporit, în condiţiile în care economia nord-coreeană este pe chituci, industria are doar instalaţii vechi, de provenienţă sovietică, iar agricultura a devenit un muzeu, în aer liber, al maşinilor agricole făcute în U.R.S.S., devenite acum inutilizabile. Capac peste toate? O recunoscută criză de energie electrică.

Sigur că, la Phenian, propaganda oficială trâmbiţează noul plan economic, pe zece ani, menit a îmbunătăţi infrastructura. Unul bazat pe investiţii străine, prioritar venite din China şi Rusia, pentru crearea – atenţie la noutatea de sorginte chineză! – de „zone economice speciale.

Există şi un subiect aparte, în dialogul dintre preşedinţii rus şi cel nord-coreean. Este vorba de construirea unei conducte de aprovizionare cu gaze, pornită din Estul Rusiei, spre Coreea de Sud, prin Coreea de Nord.

Gazprom a semnat, în anul 2008, un memorandum de bază cu Corporaţia Korea Gas, din statul sud-coreean. Cheltuielile de construire, ale acestei conducte pentru gaze, au fost estimate la 1,66 milioane de dolari/kilometru!

Făurirea acestei artere economice, cu gaze naturale, este subminată de realitatea menţinerii armistiţiului, dintre cele două state coreene, care nu au încheiat un tratat de pace după războiul dur, purtat între anii 1950-1953. Un armistiţiu volatil, atâta timp cât la nord şi la sud, de Zona Demilitarizată, din mijlocul peninsulei Coreea, sunt concentraţi sute de mii de militari, din cele două state, teoretic frăţeşti.

Dincolo de agenda previzibilă, a discuţiilor bilaterale, Kim Jong Il pare să fie primul şef de stat străin care a înţeles că Dmitri Medvedev va fi reales în 2012.

Doar un proverb coreean susţine că:”puterea durează zece ani, influenţa nu mai mult de o sută…       

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult