Acasa InternationalExterne Kosovo solicită oficial aderarea la Uniunea Europeană

Kosovo solicită oficial aderarea la Uniunea Europeană

scris de Misu Andrei
63 Afisari

Principalii responsabili politici din Kosovo au semnat miercuri documentul prin care solicită aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii transmise în direct de mass-media din cea mai tânără țară din Balcani.

steag kosovo

„Progresul (în procesul de aderare, n. red.) va depinde de angajamentul nostru faţă de reforme profunde şi progresiste. Cât de repede vom avansa depinde de noi”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti în timpul ceremoniei de semnare.

Documentul a mai fost semnat de preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, şi de preşedintele Parlamentului de la Priștina, Glauk Konjufca, şi va fi transmis joi preşedinţiei Consiliului UE, exercitate de Cehia, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Este o zi istorică. Este un moment istoric. Facem pasul decisiv către împlinirea visului nostru, apropiindu-ne cu încă un pas de UE. Pentru Kosovo, nu există alternativă”, a afirmat Vjosa Osmani.

La rândul său, Glauk Konjufca le-a cerut statelor membre UE să sprijine „în unanimitate” acest „prim pas oficial în drumul către aderarea la UE”.

Însă cinci state membre UE, și anume Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania, nu recunosc independenţa Kosovo, o fostă provincie sârbă, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de stat candidat la UE.

Ministrul de Externe al Serbiei, Ivița Dacici, a declarat luni că Belgradul va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor membre UE care nu recunosc independenţa Kosovo, autoproclamată în 2008.

Demersul Priștinei survine în contextul unor noi tensiuni cu Belgrad în urma blocării şoselelor din nordul Kosovo de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză autoritățile kosovare de descriminare.

1 comentariu

lucral 16-12-2022 - 10:05

Alta marioneta tip Ucraina papusata de yankei pentru a distruge Rusia si UE.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult