Acasa InternationalExterne Kremlinul ii da un ultimatum lui Lukasenko: Aveti 5 zile ca sa achitati datoria pentru gaz

Kremlinul ii da un ultimatum lui Lukasenko: Aveti 5 zile ca sa achitati datoria pentru gaz

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Rusia i-a acordat Belarusului cinci zile pentru a achita datoria pentru gazul rusesc, in valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari. Astfel, Rusia declara Belarusului un adevarat “razboi al gazelor”, scrie publicatia rusa Svobodnaya Pressa, iar expertii pun problema si pe seama “razboiul civil din Kargastan”, care, potrivit politologul rus Iurii Solozobov, este cauzat si de presedintele Lukasenko, cel care i-a oferit adapost fostului presedinte kargaz, Kurmanbek Bakiev.


„Eu am vorbit cu Aleksandr Lukasenko. L-am avertizat in privinta datoriei acumulate. El mi-a spus ca aceasta este rezultatul situatiei financiare dificile. Insa, acum, toti intampina greutati. Din pacate, aceasta explicatie nu este de ajuns”, a spus presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.

Lovitura sub centura

Politologul Viktor Martinovici considera ca Belarus nu va fi in stare sa achite datoria, si ca, oricum, aceasta este „neimportanta” pentru o companie- gigant ca Gazprom, care a anuntat ca este dispusa sa ofere Ucrainei un credit in valoare de 2 miliarde de dolari. El a spus ca aceasta problema este una de natura politica, si nu economica, care vine ca o lovitura puternica si tradatoare sub centura, data economiei belaruse.

In urma vizitei lui Aleksandr Lukasenko la Moscova, relatiile dintre cele doua tari au devenit tensionate. Unul din scopurile tratativelor a fost anularea de catre Rusia a taxelor pentru exportul de petrol furnizat in Belarus, propunere cu care Moscova nu a fost de acord, sugerand Minskului sa astepte infiintarea spatiului economic unic in 2012. Insa Belarus insista asupra suspendarii taxelor de export, aceasta fiind conditia aderarii republicii la „Uniunea Vamala dintre Rusia-Belarus-Kazahstan”. Cu atat mai mult ca bielorusii considera ca participarea lor la Uniunea Vamala este ingreunata de masurile pe care Rusia le intreprinde impotriva lor, scrie Golos Rosii. Prin urmare, nu s-a ajuns la o parere unica in aceasta privinta, iar unele publicatii au scris ca vizita presedintelui belarus la Moscova n-a avut nici un rezultat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult