Acasa InternationalExterne La Cairo a fost puci. Mubarak n-a ştiut că şi-a dat demisia

La Cairo a fost puci. Mubarak n-a ştiut că şi-a dat demisia

scris de Adrian Pătruscă
0 afisari

Imediat după ce vicepreşedintele Suleiman a anunţat vineri la televiziune demisia preşedintelui şi predarea puterii către Armată,  Mubarak a avut o discuţie telefonică cu Regele Saudit, în care a negat totul.

Puci la Cairo

Mubarak i-a spus regelui Abdullah că nu demisionase, nici nu cedase armatei puterea. Totul este un puci al militarilor, la presiunea Washingtonului. “Habar n-am avut ce avea să citească Suleiman. Nu aş fi semnat sau aprobat niciodată aşa ceva”, a zis fostul preşedinte, informează Agenţia Debka, apropiată de serviciile secrete israeliene.

Regele Saudit a arătat că înţelege perfect dificultăţile prin care trece vechiul său prieten Mubarak şi l-a asigurat că guvernul de la Riad a primit instrucţiuni să-i îndeplinească orice cerere de ajutor.

Uriaşa avere a lui Mubarak scoasă din Europa şi pusă la adăpost

Hosni Mubarak şi familia sa şi-au mutat o mare parte din avere – estimată de analişti la o valoare între 20 şi 70 de miliarde de dolari – din băncile europene în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite, în schimbul garanţiilor personale oferite de Regele Abdullah şi de Şeicul Al Nahyan că vor bloca orice acces străin.

Fostul conducător tunisian Ben Ali a primit aceleaşi asigurări când s-a refugiat în Arabia Saudită.

O sursă financiară elveţiană a comentat: “Dacă într-adevăr a avut ceva bani la Zurich, aceştia trebuie să fi dispărut până acum”. În acest week end, înalţi oficiali de la Riad au chemat de acasă manageri ai bancilor pentru a perfecta transferul fără întârziere, informează sursele Agenţiei Debka.

Mubarak se vede pe sine încă drept conducătorul legitim al ţării. De aceea, noua putere militară instalată a abolit constituţia pe 13 februarie. Altminteri, Consiliul Militar de la Cairo nu ar fi avut nici o putere legală să dea decrete şi legi fără semnătura lui Mubarak.

Alegerile nu se pot organiza până nu intră în vigoare o nouă constituţie, deoarece, prin abolirea celei vechi s-a creat un vid “umplut” cu legea marţială şi nici o obligaţie clară privind data viitoarelor alegeri.

Noua conducere se teme: corupţia o leagă de Mubarak

Un obstacol major în tranziţia spre un regim civil este pretenţia opoziţiei pentru o anchetă atotcuprinzătoare a corupţiei familiei lui Mubarak şi a acoliţilor săi. Unul dintre liderii opoziţiei, George Ishak: „O să-i luăm pe toţi la puricat. Familia preşedintelui, familiile miniştrilor, pe toţi”.

Profesorul Samer Soliman, de la Universitatea Americană din Cairo: “Corupţia familiei lui Mubarak nu însemna că fura de la buget; ei transformau capitalul politic în capital privat”.

Sursele Debka spun că toţi cei 25 de generali din Înaltul Consiliu Militar se vor opune din toate puterile unei asemenea investigaţii. Ofiţerii superiori deţin investiţii masive în industria egipteană, în instituţii financiare şi bănci şi au adunat uriaşe averi personale după exact aceleaşi metode ca şi clanul Mubarak.

De asemenea, o investigaţie minuţioasă ar putea scoate la lumină interese ale capitalurilor american şi israelian legate de afaceri dubioase cu regimul Mubarak. Conducerea militară se va folosi de puterile pe care i le conferă legea marţială pentru a bloca orice asemenea anchetă.

3 comentarii

Obamel 14-02-2011 - 16:42

L-au mazilit si pe Mubarak ca pe Ceausescu. Maine vor plange daca vor mai avea lacrimi 🙁

Liviu 14-02-2011 - 17:06

Parca nu era clar … Iar fraierii tot cu buza umflata vom ramane !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult