Acasa InternationalExterne Libia: marş asupra Capitalei. Gaddafi are 10 tone de iperită (Vezi harta Libiei)

Libia: marş asupra Capitalei. Gaddafi are 10 tone de iperită (Vezi harta Libiei)

scris de Adrian Pătruscă
8 afisari

Opozanţii au pus mâna pe tancuri, alte blindate şi armament greu abandonat de armata lui Gaddafi, s-au organizat şi acum se îndreaptă în marş asupra Tripoli.

Opozanţii libieni au pus mâna pe armament greuOpozanţii au pus mâna pe armamentul greu


Oponenţii libieni au pus mâna pe armament greu

Gaddafi atacat cu propriile lui arme


Cortegiul este descris de presa internaţională ca fiind “important”. Majoritatea armelor provin din cazarmele părăsite din Benghazi, dar importante capturi au fost făcute din toată zona de nord-est a ţării, eliberată de sub controlul regimului.

Protestatarii declară că se pregătesc pentru război civil. Opoziţia a chemat pentru vineri la o mobilizare generală împotriva regimului.

“Trebuie să ne apărăm. Occidentalii sunt nişte ipocriţi. Îi interesează numai petrolul. Vorbesc despre drepturile omului, dar nu intervin”, spune un insurgent citat de Le Figaro.

Trupele “Conducătorului” îi aşteaptă fortificaţi în capitală şi în jurul acesteia. Sunt circa 20.000, forţe de securitate şi miliţii tribale. Gaddafi poate conta încă pe şase din cele şapte brigade conduse de fiii săi. Lor li se adaugă şi cei circa 4000 de mercenari aduşi din toate colţurile Africii, care au semănat groaza în populaţia libiană.

Forţele de ordine au deschis focul vineri dimineaţa, în capitală, asupra unor pâlcuri de manifestanţi, adunate după ieşirea de la rugăciune. Martorii oculari vorbesc despre mai mulţi morţi.

Alţi martori afirmă că în vestul oraşului se trage asupra a tot ce mişcă.

Şi în Libia, evenimentele seamănă cu cele de acum două decenii din România.

Televiziunea de stat promite creşteri salariale şi prime în mână de circa 400 de euro. Dar populaţia a fost avertizată să stea acasă vineri, să nu răspundă apelurilor la mobilizare ale opoziţiei. Cine nu respectă interdicţia riscă să fie împuşcat, a avertizat televiziunea publică libiană.

Un martor ocular, citat de The Telegraph, afirmă că trupele loiale lui Gaddafi intră în spitale şi împuşcă răniţii.

Ministrul justiţiei, demisionat săptămâna trecută, declară că dictatorul posedă arme chimice şi bacteriologice şi nu va ezita să le folosească, pentru a se menţine la putere.

LibiaPotrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, Libia beneficiază de o prelungire până în mai a termenului până la care trebuie să-şi distrugă toate rezervele de iperită. Astfel că Gaddafi ar avea la această oră la dispoziţie circa 10 tone de iperită, din cele 25 iniţiale. Dar se pare că obuzele şi bombele care trebuiau să servească la lansarea gazului toxic ar fi fost deja distruse.

Regimul a promis că nu se va atinge de câmpurile petroliere, pentru a învinge mişcarea insurgenţilor, a declarat fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam la canalul turc al CNN. „Ele aparţin poporului”. „Avem planurile A, B şi C. Planul A este să trăim şi să murim în Libia. Planul B este să trăim şi să murim în Libia. Planul C este să trăim şi să murim în Libia”.

7 comentarii

Huhu Ciu 25-02-2011 - 17:11

Jos dictatorii, huuuoooo!!!!!
SI IN ROMANIA E NECESARA O REVOLUTIE, HUUUUOOOOO!!!!!

michael 25-02-2011 - 18:25

parca si saddam era plin de arme chimice>propsgsnd ieftina pentru petrol

geek-a-contra 25-02-2011 - 18:52

saddam a fost plin de arme chimice la un moment dat: le-a folosit impotriva iranului si rebelilor kurzi. le-a distrus dupa razboiul din 1991 dar in 2003 „vulturii” lui bush le-au inventat.

in ce priveste gaddafi le-a avut si el. cu acte in regula. daca ai fi citit articolul inainte de a te afiorma pe forum ai fi vazut ca era pe care sa le distruga in cadrul unui acord international.

in fapt iperita, sa si sarinul, este un stift pe care il poate produce orice tara care are macar o umbra de industrie chimica. daca ai fi fost atent, cit de cit, la orele de chimie din laborator ar fi stiut si tu cum se produce.

geek-a-contra 25-02-2011 - 18:53

corectura: daca ai fi fost atent, cit de cit, la orele de chimie din liceu ai fi stiut si tu cum se produce.

Denali 25-02-2011 - 23:40

alt indobitocit…tu pe ce lume traiesti ma asta cu nume mioritic de michael ?…unde ai vazut tu petrol ieftin nimrodule…

razboiul din iraq a costat peste 700 MILIARDE $,ca sa nu mai mentionez morti si raniti…

Cu banii astia , cumparam petrol ptr. 100 de ani, ce rost avea sa mai invadam iraq ul ?….cumparam petrol cu aceasta suma astronomica , nu-i asa ,einstein ?…..

aici in america costa 3.6$ gallonul …in medie…asta nu e ieftin , democratule ce esti…

digital 26-02-2011 - 17:04

las-o usor …nu-i chiar asa simplu , cu atat costa atat platesc!!
in primul rand cei 700 mld trebuie spalati putin si dupa aia … stii tu!!iar partea cea mai tare este cu pretul pe galon la pompa..adicatelea.. ca ti-l vinde arabu,germanu ori romanu,conteaza contul si cine incaseaza pretul la final.
asa ca dom denali mai usureanu cu prpaganda!!!

misache 27-02-2011 - 09:29

problema este si maigrava dupa ce gadafiizis creatorul libiei moderne si zis sustinut cu tot felul devizute dintr-odata nu mai este iubit ,el venind la 11 sept 1967 la putere,alungand pe regele de arunci

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult