Acasa InternationalExterne Liderii lumii îi cer lui Gaddafi să plece

Liderii lumii îi cer lui Gaddafi să plece

scris de D.P.
5 afisari

Reprezentanţii comunităţii internaţionale s-au pus de acord marţi la Londra cu privire la necesitatea ca Muammar Gaddafi să renunţe la puterea pe care o deţine de 42 de ani în Libia, transmite Associated Press.

Reuniunea liderilor comunitati internationale de la Londra

foto: Agerpres

Diplomaţi de rang înalt din 40 de ţări şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale, printre care ONU, NATO şi Liga Arabă, au susţinut că regimul Gaddafi trebuie să se sfârşească.

“Un lucru este clar şi trebuie ca şi Gaddafi să-l înţeleagă: Timpul lui s-a încheiat. Trebuie să plece”, a susţinut ministrul german de externe Guido Westerwelle, “Trebuie să-i spulberăm iluzia că mai are un viitor în fruntea Libiei dacă va reuşi să se agaţe de putere”, a adăugat el, citat de Agerpres. De cealaltă parte, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a mărturisit pentru presă că subiectul înarmării rebelilor anti-Gaddafi pur şi simplu nu a fost abordat de participanţii la conferinţă.

Aceste comentarii sugerează faptul că această coaliţie internaţională sub egida ONU acţionează deocamdată pentru a-i apăra pe civilii libieni ameninţaţi de perspectiva unui masacru şi ezită încă să se pună deschis de partea rebelilor anti-Gaddafi, rebeli ale căror obiective şi motivaţii rămân deocamdată neclare.

Premierul din Qatar, şeicul Hamad Bin Jabr al-Thani, a lăsat însă o uşă deschisă pentru o eventuală decizie de a-i înarma pe rebelii libieni, în cazul în care loviturile aeriene ale coaliţiei nu vor reuşi să-i protejeze pe civilii libieni de represaliile liderului de la Tripoli. Qatarul, care i-a recunoscut pe rebeli drept reprezentanţii legitimi ai statului libian, doreşte să-i ajute pe aceştia să vândă petrol pe piaţa internaţională.

În timp ce diplomaţii îşi repetau apelurile către Gaddafi de a părăsi Libia, au existat totuşi puţine semnale cu privire la o creştere a presiunii internaţionale pentru a-l determina pe Gaddafi să renunţe la putere.

În acest context, puterile participante la conferinţa despre viitorul Libiei de la Londra au susţinut necesitatea unor noi sancţiuni împotriva regimului Gaddafi sub egida ONU, dar acest subiect nu a fost elaborat. Marea Britanie, Germania, SUA şi Elveţia au luat deja decizia de a îngheţa fondurile şi bunurile ce-i aparţin lui Gaddafi, familiei sale şi apropiaţilor săi.

În discursul prin care a deschis lucrările conferinţei, premierul britanic David Cameron a anunţat că există informaţii conform cărora trupele fidele lui Gaddafi atacă Misrata, principala bază a rebelilor din vestul Libiei, de pe mare şi terestru, şi că civilii sunt ţinte în continuare.
“Motivul pentru care suntem aici este că poporul libian nu-şi poate oferi singur un viitor în aceste momente. Suntem cu toţii aici, cu scopul de a ajuta poporul libian în aceste momente grele”, a susţinut şeful executivului britanic.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a susţinut la rândul său necesitatea sprijinirii mişcărilor democratice din Libia şi din jur de către comunitatea internaţională, însă a avertizat că schimbările democratice nu vor fi obţinute cu uşurinţă.

1 comentariu

Timotei 30-03-2011 - 16:56

Deocamdata Liga Araba domina in Consiliul de Securitate, ba inca, spre rusinea ONU, nu ocupa nici macar un loc. Dar aceasta nedreptate o sa inceteze in curand.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult