Acasa InternationalExterne Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Italia

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Italia

scris de Misu Andrei
195 Afisari

Europarlamentarul separatist şi fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei, a fost arestat joi în Italia, a anunţat avocatul său.

Preşedintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european, a scris avocatul său, Gonzalo Boye, pe Twitter. Arestarea a avut loc în baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019, a adăugat el.

Liderul catalan a fost arestat la Alghero, a confirmat pe Twitter şeful său de cabinet, Josep Lluis Alay, relatează AFP, citată dAgerpres.

La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de poliţişti la frontiera italiană. Mâine (vineri), preşedintele va fi prezentat judecătorilor Curţii de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia, a spus Alay.

La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont şi altor doi europarlamentari separatişti, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiţie a UE.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiţia spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lui iunie celor nouă separatişti închişi în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să să fie judecat în Spania.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru răzvrătire şi este acuzat de deturnare de fonduri publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult