Acasa InternationalExterne Limba română, statut de limbă regională în raionul Herţa din Ucraina

Limba română, statut de limbă regională în raionul Herţa din Ucraina

scris de M.A.
8 afisari

Limba română a fost recunoscută drept limbă regională în raionul Herţa din regiunea Cernăuţi, din Ucraina.

Limba română, statut de limbă regională în raionul Herţa din Ucraina

Limba română, statut de limbă regională în raionul Herţa din Ucraina

Însă, limba română nu va putea fi folosită în documentele oficiale, potrivit unei decizii a deputaţilor Consiliului raional având la bază aplicarea legii privind politica lingvistică a statului ucrainean, informează day.kiev.ua.

„Avându-se în vedere faptul că peste 93% din locuitorii raionului Herţa vorbesc limba română, a fost luată decizia ca, în conformitate cu art. 7 din Legea ucraineană privind principiile politicii de stat, pe teritoriul întregului raion Herţa, alături de limba de stat, să funcţioneze şi limba română, ca limbă cu statut regional”, se precizează în decizia deputaţilor Consiliului raional, transmite Moldpres.

Cu toate acestea, după cum au explicat deputaţii, decizia este pur formală şi nu va aduce schimbări pe teritoriul raionului, întrucât în toate documentele oficiale va fi folosită în continuare numai limba de stat (ucraineană).

O lege privind funcţionarea limbilor regionale a intrat în vigoare la 10 august 2012 în Ucraina, după ce a fost promulgată la 8 august de către preşedintele Viktor Ianukovici. Legea prevede că limba unei minorităţi poate primi statut de limbă regională dacă este vorbită de cel puţin 10% din populaţia unui teritoriu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult