Acasa InternationalExterne Livrările de petrol ale Rusiei către Europa vor creşte în iunie

Livrările de petrol ale Rusiei către Europa vor creşte în iunie

scris de Misu Andrei
57 Afisari

Livrările de petrol ale Rusiei către Europa prin conducta sudică Drujba vor creşte în iunie cu 16% faţă de luna mai, au transmis două surse pentru Reuters.

Potrivit acestora, rafinăriile din UE încearcă să îşi asigure mai mult petrol pe fondul temerilor de întrerupere a tranzitului prin Ucraina.

Livrările rusești de petrol către Europa sunt excluse de la embargoul UE, dar ruta traversează Ucraina și a fost supusă unui risc constant de întrerupere, de când Rusia a trimis mii de soldați în Ucraina anul trecut, în ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”.

Ramura de sud a conductei Drujba alimentează Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

MOL din Ungaria, principalul cumpărător de țiței Urals din Ungaria și Slovacia, este de așteptat să achiziționeze aproximativ 900.000 de tone de petrol Urals prin conducta Drujba în iunie, față de 750.000 de tone în mai, au declarat pentru Reuters surse din familiarizate cu problema.

Escaladarea recentă a conflictului din Ucraina, avariile aduse obiectelor mari de infrastructură sunt o îngrijorare… este o idee bună să comandați mai mult acum”, a spus una dintre surse, referindu-se în special la distrugerea din această săptămână a barajului hidroelectric Kahovka. Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru incident.

Rafinăria Unipetrol din Republica Cehă – singurul cumpărător al țării care este deținut de polonezul PKN Orlen – va achiziționa până la 430.000 de tone de petrol Urals în iunie, față de 400.000 de tone achiziționate în mai, au spus sursele.

Țițeiul continuă să sosească neîntrerupt în Ungaria prin conducta Drujba și nu ne așteptăm la întârzieri în lunile următoare”, a spus un reprezentant al MOL, dar a refuzat să comenteze cumpărăturile lunare.

PKN Orlen a mai spus că nu comentează niciodată cu privire la achizițiile de petrol și detaliile contractuale.

UE a impus un embargo asupra achizițiilor de petrol rusești pe rute maritime din decembrie. Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe li sa permis totuși să continue importurile de petrol rusești ca materie primă critică. Ar fi dificil pentru ei să asigure suficient petrol pentru rafinăriile lor dacă conducta Drujba este suspendată.

Aprovizionarea cu petrol printr-o secțiune a conductei din sudul Drujba a fost suspendată temporar în noiembrie, după bombardarea unei centrale electrice care furnizează energie electrică pentru o stație de pompare.

Părți ale conductei au fost, de asemenea, atacate de drone în interiorul Rusiei, potrivit rapoartelor ruse, dar atacurile nu au cauzat întreruperi semnificative de aprovizionare.

Conducta Druzhba traversează Belarus și Ucraina și rămâne o sursă de venit pentru ambele țări care primesc taxe de tranzit. Kievul și Minsk au cerut majorări semnificative ale tarifelor de tranzit, făcând ruta mai puțin convenabilă pentru cumpărătorii europeni care plătesc transportul.

Potrivit unui reprezentant al MOL, compania „continuă să achiziționeze țiței atât prin conductele Drujba, cât și prin Adria, în ciuda taxelor de tranzit care sunt semnificativ mai mari în comparație cu prețurile rezonabile de pe piață”.

1 comentariu

Amir 11-06-2023 - 23:10

Acest lucru poate avea impact asupra pieței europene a petrolului și poate contribui la stabilizarea aprovizionării în regiune. Cu toate acestea, este important să se monitorizeze atent aceste schimbări și să se asigure că există o distribuție echitabilă și durabilă a resurselor. De asemenea, este esențial să se continue explorarea și promovarea surselor alternative de energie pentru a diversifica mixul energetic și a reduce dependența de combustibilii fosili. În cele din urmă, eficiența energetică și investițiile în tehnologii curate rămân priorități cruciale pentru a ne asigura un viitor sustenabil din punct de vedere energetic.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS