Acasa InternationalExterne Londra-stanul se teme de invazia crestinilor romani

Londra-stanul se teme de invazia crestinilor romani

scris de Ziua Veche
4 afisari

O parte a presei britanice a fost transformata recent in portavocea unor personaje obscure ce doresc sa impiedice cu orice pret integrarea romanilor din stanga Prutului in “familia europeana”. In timp ce locuitorii musulmani si hindusi sunt primti cu bratele deschise intr-o Mare Britanie care se teme din ce in ce mai mult de terorism si vrea sa accepte homosexuali in cadrul bisericii, crestinii din Estul -Europei sunt considerati paria.

 

Urmand aceasta linie, Daily Express “trage un semnal de alarma” asupra invaziei “zecilor de mii de moldoveni” in Insula, “din cauza” deciziilor “bizare” ale Bucurestilor de a acorda cetatenia romana. Comisia Europeana astepta la inceputul anului trecut explicatii de la Bucuresti privind decizia de a simplifica procedura de acordare a cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova. Desi nu era vorba despre o luare de pozitie oficiala, reprezentantii Comisiei Europene se aratau ingrijorati de acest demers. Portavocea nemultumirilor unor politicieni europeni era, la acea vreme, presa germana. Decizia Romaniei de a acorda cetatenie romana populatiei moldovene de origine romana inseamna ca peste 20% din populatia Republicii Moldova sa obtina o cetatenie europeana, observa agentia germana de stiri DPA. De pe urma acestui demers, cetatenii moldoveni eligibili ar beneficia de aceleasi drepturi ca si romanii, precum calatoria fara viza pe teritoriul UE si drept de munca fara a necesita un permis in acest sens.

Politica “scandaloasa” a Romaniei

 

Un nou val de imigranti din estul Europei sunt mai aproape de Marea Britanie, dupa ce Romania a anuntat ca va pune in aplicare “controversata” sa politica de acordare a cetateniei europene locuitorilor din cea mai saraca tara de pe Continent, se lamenteaza publicatia britanica. Uitand probabil “teapa” pe care au luat-o colegii de la mai toate publicatiile prietene care, la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei si Bulgariei, au umplut aeroporturile in asteptarea zadarnica a “nehalitilor” si “zdrentarosilor”.

Desi vorbeste despre legaturile istorice dintre cele doua state romanesti, ziarul nu priveste cu ochi buni infiintarea unei agentii de acordare a cetateniei. In sprijinul acestei idei, aduce declaratile unor personaje nemultumite. Un reprezentant al MigrationWatch UK, Andrew Green, a descris politica romana drept „scandaloasa”. „Este timpul ca UE sa rezolve problema privind cine are dreptul la un pasaport UE”, a subliniat el. „In prezent, se afla complet in mainile guvernelor individuale, care pot ajunge la decizii bizare, adesea din motive interne”, a spus britanicul. „Romanii, grecii, spaniolii si italienii, toti par sa ofere pasapoarte multor oameni cu legaturi istorice, adesea inconsistente, cu tarile lor”, a adaugat el. „Orice aparenta ca Marea Britanie isi poate controla granitele sau ca imigratia poate fi tinuta sub control atat timp cat ramanem in Uniunea Europeana este distrusa de aceasta dezvaluire”, sustine si europarlamentarul Nigel Farage.

 

Egalitate, dar nu pentru catei

Statele mari membre ale Uniunii Europene naturalizeaza anual sute de mii de cetateni straini – fara ca sa mai apara „ingrijorari” ale presedintiei cehe a UE sau critici publice. Conform Eurostat, intre anii 2001 si 2006 Germania a acordat 844.593 de cetatenii – mai mult decat cat a anuntat presedintele Basescu ca intentioneaza sa acorde pentru basarabeni. Pe locul al doilea vine Marea Britanie, care a acordat intre anii 2001 si 2006 un numar de 805.000 cetatenii, iar pe locul al treilea vine Franta cu un numar de cetatenii acordate de 704.011, pentru aceeasi perioada. In cursul anului 2006, tarile membre ale Uniunii Europene au acordat in anul 2006 un numar de 735.033 cetatenii.
Trebuie avut in vedere faptul ca incepand cu anul 2001 procesul de redobandire a cetateniei de catre basarabeni a fost practic inghetat – astfel ca Eurostat da urmatoarele cifre pentru numarul de cetatenii acordate de Romania: 2001 – 363, 2002 – 242, 2003 – 139, 2004 – 282, 2005 – 767, 2006 – 29.

Nedreptatile sovietice

Faptul ca Uniunea Sovietica a practicat pe scara larga deportarile si stramutarile de populatii, pe langa ocuparea teritoriilor altor state, a facut ca multi oameni sa-si schimbe peste noapte cetatenia fara sa-si fi dat acordul. Destramarea Uniunii Sovietice a provocat tentative de reparare a acestor nedreptati istorice. Astfel, Germania a declansat imediat dupa reunificare un amplu proces de readucere acasa a etnicilor germani. Daca in URSS, in anul 1989 traiau aproximativ doua milioane de etnici germani, la recensamantul din 2002 mai erau doar 597.212 – restul primind cetatenie germana si mutandu-se in Germania intre timp. Similar este si cazul germanilor din Romania, care in anul 1992 erau in numar de aproape 120.000 de persoane, pentru ca zece ani mai tarziu, in anul 2002, sa fie doar 60.000.

Legi asemanatoare

Legislatii aidoma celei din Romania, unde cetatenii de orgine romana isi pot redobandi cetatenia pierduta fara vina lor, mai au Bulgaria, Polonia, Ungaria si Slovacia dintre tarile membre ale Uniunii Europene. Pana in prezent nici una dintre aceste tari nu a primit avertismente din partea Uniunii Europene sau a membrilor mari ai Uniunii cu privire la legile pentru redobandirea cetateniei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult