Acasa InternationalExterne UPDATE 18.48 – Lovitură cumplită pentru Gaddafi: l-a trădat “Pacepa”

UPDATE 18.48 – Lovitură cumplită pentru Gaddafi: l-a trădat “Pacepa”

scris de Adrian Pătruscă
1 afisari

Ministrul de Externe al lui Gaddafi, creierul afacerii Lockerbie, a defectat în Marea Britanie miercuri noaptea, la presiunea serviciului secret MI6.

Gaddafi trădat de mâna sa dreaptă

Musa Kusa, ministrul de externe libian, fost şef al serviciilor secrete

Statele Unite încalcă rezoluţia ONU. Administraţia americană a trimis agenţi CIA au fost trimişi în Libia într-o operaţiune fulger. Scopul misiunii este adunarea de informaţii despre identităţile şi capabilităţile insurgenţilor, au anunţat oficialii americani.

Deşi administraţia americană a promis că nu va trimite trupe la sol şi va respecta rezoluţia ONU, preşedintele Obama a autorizat miercuri operaţiuni clandestine ale CIA pentru înarmarea şi organizarea rebelilor.

Premierul britanic David Cameron a aprobat personal defectarea lui Musa Kusa, informează surse din Cabinetul londonez, citate de Daily Mail. Sub protecţia anonimatului, un oficial a declarat: “Premierul i-a cerut acolitului lui Gaddafi să plece. Ce se va întâmpla cu el după aceea, vom vedea.” Nu este clar încă dacă premierul britanic a avut consultări cu Barack Obama înainte de a lua o decizie privindu-l pe Kusa.

Musa Kusa a aterizat la aeroportul din Farnborough, venind din Tunisia de unde a fost preluat de autorităţile britanice. La sosire, el a declarat că nu mai vrea să reprezinte regimul de la Tripoli.

După 11 septembrie 2001, prin intermediul MI6, premierul britanic de atunci, Tony Blair a negociat cu Kusa, şi prin el, cu Gaddafi, trecerea Libiei de “partea bunilor”. Musa Kusa şi-a păstrat legăturile cu serviciul secret britanic. Acesta i-a cerut să defecteze încă de la începutul protestelor.

Gaddafi neagă însă trădarea. Un purtător de cuvânt libian a declarat că ministrul de Externe s-ar afla în “misiune diplomatică”.

Decizia lui Kusa de a-l abandona pe dictatorul libian este un semnal puternic că regimul de la Tripoli se clatină serios, dar este şi o formidabilă lovitură diplomatică dată de premierul Cameron, scrie Daily Mail. Chiar dacă s-ar putea dovedi cu două tăişuri.

Grupuri libiene din exil îl numesc pe Musa Kusa “mesagerul morţii”, cu referire directă la rolul acestuia în organizarea acţiunilor teroriste din Europa în anii ’80 şi instrumentarea asasinatelor oponenţilor lui Gaddafi din exil.

Kusa ar putea oferi detalii despre asasinarea poliţistei Yvonne Fletcher

Foto document: poliţista Yvonne Fletcher este împuşcată în 1984 în faţa ambasadei Libiei la Londra

În 1980 a fost expulzat oficial de la Londra, unde fusese trimis ca emisar, sub acuzaţia de ucidere a disidenţilor din afara Libiei şi de sprijinire a IRA.

Ca fost şef al serviciilor secrete libiene, omologul lui Pacepa în Libia, se presupune că deţine informaţii cheie despre uciderea ofiţerului de poliţie Yvonne Fletcher, în faţa ambasadei Libiei în 1984. Atunci, un grup de disidenţi ai lui Gaddafi protesta în faţa ambasadei faţă de execuţia la Tripoli a doi studenţi care criticaseră regimul. De la etajul unu al ambasadei s-a deschis focul cu două automate Sterling. Fletcher a fost lovită în stomac şi a murit la scurt timp. Regimul de la Tripoli a pretins că ambasada sa a fost atacată de trupele britanice.

Tragedia de la Lockerbie a fost gândită şi organizată de Musa Kusa

Fotodocument: zborul 103 Pan Am se prăbuşeşte în 1988 peste localitatea scoţiană Lockerbie. 270 de morţi

Câţiva ani mai târziu, Kusa a fost poreclit “Părintele Afacerii Lockerbie”, pentru că a plănuit şi organizat distrugerea zborului 103 al companiei Pan Am în 1988, cea mai mare tragedie teroristă suferită de Marea Britanie vreodată. Au murit atunci 159 de oameni aflaţi în avion şi alţi 11 la sol, ca urmare a probuşirii avionului.

Musa Kusa este supus în acest moment unui interogatoriu de către autorităţile britanice. Ministrul de Externe britanic William Hague a declarat că fostului oficial libian nu i s-a oferit imunitate în vederea unei posibile puneri sub acuzaţie. Hague a mai spus că defecţiunea este o dovadă că regimul Gaddafi este “divizat, în mare tensiune şi în pragul dezagregării”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult