Acasa InternationalExterne Lukaşenko îl invită pe Biden la Minsk „pentru a pune capăt războiului” în Ucraina

Lukaşenko îl invită pe Biden la Minsk „pentru a pune capăt războiului” în Ucraina

scris de Misu Andrei
66 Afisari

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko l-a invitat pe Joe Biden la Minsk pentru a discuta despre „încheierea războiului” în Ucraina şi a asigurat că, în acest caz, şi Putin va veni în capitala belarusă, potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta, citată de Agerpres.

(foto: cronacheinternazionali.com)

Declarația a fost făcută într-un comentariu privind vizita planificată a preşedintelui american în Polonia, joi, la o întâlnire cu reprezentanţi ai presei străine şi din ţară.

Lukaşenko a declarat că partea belarusă este gata să-l primească la Minsk pe şeful Casei Albe pentru o „discuţie serioasă pentru a se pune capăt războiului”.

„Dacă are dorinţă – spuneţi-i asta prin canalele dumneavoastră -, noi suntem gata să-l primim la Minsk şi să discutăm serios cu el. Dacă vrea pace în Ucraina. Şi chiar şi Putin va veni la Minsk şi atunci am putea să ne întâlnim în trei aici: doi ‘agresori’ şi un preşedinte ‘iubitor de pace’. De ce nu?„, a afirmat liderul belarus, promiţând să trimită un avion Boeing pentru Biden în Polonia, în cazul în care preşedintele american va fi de acord.

„Avem o sumedenie de aeroporturi internaţionale. Avionul său Air Force One ar putea să aterizeze pe unul dintre ele”, a spus el

„Garantez că Vladimir Putin va veni”

Lukaşenko a adăugat că fostul preşedinte american Bill Clinton „obişnuia să vină aici cu avionul” prezidenţial.

„Şi aici, în prezenţa dumneavoastră, noi trei – garantez că Vladimir Putin va veni -, ne vom aşeza la masă şi vom rezolva întreaga problemă. Vom rezolva toate problemele aici (…). Vom asigura siguranţă şi confort”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

Liderul belarus a anticipat totuşi că cel mai probabil Joe Biden nu va veni la Minsk.

Lukaşenko a profitat de această întâlnire cu presa pentru a ataca din nou Polonia, pe motiv că livrează arme Ucrainei, calificând-o drept „hiena Europei”.

Într-o declaraţie separată, preşedintele belarus afirmase joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de aliatul său, Rusia, doar dacă un alt stat lansează un atac împotriva ţării sale, conform Reuters.

Lukaşenko, care a respins în mod repetat afirmaţiile Kievului şi Occidentului că ţara lui ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Moscovei, a mai spus că intenţionează să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Rusia a folosit Belarus ca punct de lansare în invazia de anul trecut din Ucraina, declanşând ofensiva eşuată asupra capitalei ucrainene Kiev de pe teritoriul belarus

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS