Acasa InternationalExterne Lukașenko vrea o nouă doctrină militară pentru Belarus

Lukașenko vrea o nouă doctrină militară pentru Belarus

scris de Misu Andrei
46 Afisari

Ministerul belarus al Apărării a fost însărcinat să elaboreze o nouă doctrină militară, care să răspundă „escaladării tensiunilor politice globale”, relatează Reuters.

(foto: cronacheinternazionali.com)

Deşi nu s-a implicat în mod direct în invazia rusă în Ucraina, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a permis Moscovei să folosească teritoriul Belarusului pentru a declanşa războiul şi a trimite trupe în țara vecină.

Vestea elaborarării unei noi doctrine militare pentru Belarus a fost dată de agențiile de presă din Rusia, care citează în acest sens o rezoluție a Consiliului de Securitate de la Minsk. Rezoluția respectivă nu oferă detalii despre ce ar putea implica noua doctrină militară dorită de Lukașenko, care conduce cu o mână de fier Belaurusul de aproape 29 de ani.

„În contextul escaladării tensiunilor geopolitice globale”, documentul dispune implementarea unor măsuri „ce vizează protejarea de ameninţări externe şi interne a independenţei, integrităţii teritoriale, suveranităţii şi ordinii constituţionale”.

În plus, Consiliul de Securitate din Belarus a însărcinat Ministerul Apărării să finalizeze proiectul de lege privind formarea unei noi apărări teritoriale voluntare în termen de o lună.

În februarie, Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa și un aliat al lui Vladimir Putin, a ordonat formarea unei grupări de 100.000-150.000 de voluntari.

Ucraina suspectează Belarusul că s-ar putea alătura într-o zi în mod direct în războiul purtat de Rusia împotriva sa.

Lukașenko a negat orice intenție în acest sens, dar a intensificat cooperarea militară cu Rusia și a făcut de-a lungul timpului numeroase declarații care ar putea fi interpretate drept o pregătire a terenului pentru alăturare la agresiunea militară a Moscovei din Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS