Acasa InternationalExterne MAE: Ce a discutat Zsolt Nemeth cu Ambasadorul Romȃniei la Budapesta

MAE: Ce a discutat Zsolt Nemeth cu Ambasadorul Romȃniei la Budapesta

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Ambasadorul României la Budapesta a avut joi, 15 august, o întrevedere, cu secretarul de stat Zsolt Nemeth, la solicitarea oficialului ungar, pentru a discuta despre evoluţiile recente intervenite în relaţia bilaterală.

MAE: Ce a discutat Zsolt Nemeth cu Ambasadorul Romȃniei la Budapesta (foto: doarbaiamare.ro)

”Declaraţiile ministrului român de Externe cu privire la mesajul simbolic pe care îl transmite adoptarea, în 2010, de către legislativul ungar, în baza votului exprimat de deputaţii Fidesz şi Jobbik, a unei legi prin care se stabileşte data de 4 iunie pentru a marca Ziua Solidarităţii Naţionale, nu reprezintă un element de noutate şi nu ar trebui să surprindă partea ungară. Semnificaţia acestui act normativ, de menţinere în atenţia publicului a aşa-zisului caracter injust al Tratatului de la Trianon, este evidentă şi nu poate să se bucure de aprecierea României”, precizează MAE român într-un comunicat transmis de Agerpres. Potrivit MAE român, partea ungară continuă să încerce acreditarea publică a ideii că legislaţia ungară prin care se facilitează obţinerea cetăţeniei ungare şi se acceptă dubla cetăţenie are ca model legislaţia românească în materie, încercând să convingă partenerii internaţionali că ceea ce a fost acceptabil în cazul legislaţiei româneşti trebuie să fie acceptabil şi în privinţa legislaţiei ungare.

MAE român a reiterat public, de mai multe ori, inclusiv cu prilejul conferinţei de presă comune susţinute de miniştrii de externe ai României şi Ungariei, la Bucureşti, la data de 4 martie 2013, faptul că această teză publică a diplomaţiei ungare nu corespunde adevărului. Drept urmare, din punctul de vedere al MAE român, partea ungară nu are motive pentru a fi nedumerită de poziţia MAE român pe această temă. Legea română în materie acordă cetăţenia română persoanelor care au pierdut-o independent de voinţa lor şi descendenţilor până în gradul III inclusiv, având, astfel, o natură reparatorie. Legea ungară, în schimb, nu stabileşte o limitare sub aspect personal, putând dobândi cetăţenia ungară oricine face dovada unui ascendent cetăţean ungur, legea permiţând stabilirea ascendenţei, inclusiv pe baza unor prezumţii de natură istorică fără prezentarea unor documente doveditoare. Afirmaţiile ministrului român de Externe au urmărit să elimine o eroare de evaluare perpetuată de ministerul de externe ungar. MAE român consideră că spiritul Parteneriatului Strategic româno-ungar, faţă de care partea română este profund angajată, presupune tratarea cu responsabilitate a temelor cu potenţial sensibil în relaţiile bilaterale”, se arată în comunicat.

3 comentarii

Marius 16-08-2013 - 22:05

De ce Guvernul Romaniei nu informeaza Comisia de la Venetia ,CE,ambasadele tuturor tarilor acreditate la Bucuresti despre toate aspectele: promovarii revizionizmului de catre politicienii unguri si nu numai,expansiunii teritoriale,purificarii entice practicate in localitatile in care ungurii sunt majoritari ,neacordarii drepturilor egale romanilor din Ungaria prompovare de sloganuri rasiale si de indemnuri la ocupare teritoriala pe stadioanele din Ungaria,despre formatiunile paramilitare din Harghita ,despre minciunile privind numarul real al ungurilor din Romania(putin peste 950 de mii-restul au emigrat definitive unii renuntand la cetatenia romana),despre cele relatate aici in acest articol?Pozitii oficiale ,resposabile ,credibile trebuie sa ia si institutia prezidentiala raspunzatoare de politica externa a Romaniei(nu miorlaituri provocatoare pe la scolile de vara)

ValVerde 16-08-2013 - 22:09

De ce Guvernul Romaniei nu informeaza Comisia de la Venetia

===

Si tu de ce ne intrebi pe noi ???

Marius 16-08-2013 - 22:38

Am intrebat asa…rhetoric comentand articolul nu pe d-voastra domnula V V.O seara placuta !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult