Acasa InternationalExterne MAE explică Ucrainei cum e cu cetăţenia română

MAE explică Ucrainei cum e cu cetăţenia română

scris de M.A.
49 afisari

România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privinţa cetăţenilor Ucrainei şi nici în privinţa cetăţenilor altor state, precizează MAE de la Bucureşti.

Romania-Ucraina„Legislaţia română în materie de cetăţenie este conformă pe deplin cu practicile internaţionale în acest domeniu. Legislaţia României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privinţa acordării cetăţeniei. Legea cetăţeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileşte anumite facilităţi de natură procedurală, care se aplică foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de origine etnică a acestora, care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor”, arată MAE, ciat de Agerpres.

România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetăţeniei, concluzia fiind că există numeroase legislaţii naţionale similare, care prevăd condiţii mai puţin stricte pentru acordarea cetăţeniei, în cazuri justificate de relaţia specială existentă între potenţialul solicitant şi statul respectiv. „Principiile pe baza cărora România acordă cetăţenia română în regim procedural simplificat se regăsesc şi în legislaţiile altor state, inclusiv Ucraina„, susţine ministerul. MAE completează că partea română a dat permanent dovadă de deplină transparenţă şi de disponibilitate la dialog, inclusiv faţă de Ucraina, cu privire la prevederile legislaţiei române în domeniul cetăţeniei.

Ministerul mai arată că redobândirea cetăţeniei române nu echivalează cu dobândirea automată a unui paşaport.

„În ceea ce priveşte afirmaţiile privind ‘eliberarea de paşapoarte‘, MAE precizează că redobândirea cetăţeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (paşaport). Condiţiile şi procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetăţeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop. De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetăţenia română solicită şi eliberarea unui document de călătorie”, conchide MAE.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut României să sisteze eliberarea de paşapoarte cetăţenilor ucraineni din mai multe regiuni ale ţării, a declarat marţi, la o conferinţă de presă la Kiev, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Voloşin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult