Acasa InternationalExterne MAE: Ostaticul român din Algeria se află în Ambasada României

MAE: Ostaticul român din Algeria se află în Ambasada României

scris de D.S.S.
2 afisari

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat vineri seară, într-un comunicat, eliberarea cetăţeanului român luat ostatic în Algeria, în legătură cu care au existat anterior informaţii neverificate, vehiculate în mass-media.

MAE confirmă eliberarea românului luat ostatic în Algeria

„La acest moment, Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetăţeanului român în legătură cu care au existat anterior informaţii neverificate, vehiculate în mass-media. Menţionăm că cetăţeanul român aflat în complexul In Amenas a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanşate de atacul terorist. Cetăţeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieţii sale. Ministerul Afacerilor Externe confirmă că cetăţeanul se află în prezent în custodia Ambasadei României la Alger. Acesta se află într-o stare bună de sănătate”, se arată în comunicatul citat.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a dispus detaşarea de urgenţă la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinaţie vineri după-amiază, pentru a acorda asistenţă consulară suplimentară. MAE mai punctează că a fost constituit un grup interinstituţional ce va funcţiona cu activitate permanentă până la soluţionarea crizei.  „Instituţiile implicate depun toate eforturile şi întreprind măsurile specifice ce se impun pentru clarificarea deplină a situaţiei”, precizează MAE.

Joi, MAE informa că la nivelul instituţiei diplomaţiei s-a constituit o celulă de criză după ce autorităţile algeriene au confirmat că România se află între statele de provenienţă a ostaticilor.

„În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României în Alger a informat centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate în Alger a rezultat un număr neprecizat de ostatici din mai multe state, printre care şi România„, a declarat joi secretarul general în MAE, Robert Cazanciuc.

Şi Serviciul Român de Informaţii a reacţionat în legătură cu situaţia din Algeria, subliniind că este una „excepţională”.  „S-a format o celulă de criză din care Serviciul Român de Informaţii face parte, alături de celelalte instituţii din cadrul SNPCT (Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului). Celula de criză s-a format imediat cum s-a aflat la nivel naţional despre această chestiune. Este o situaţie excepţională, dat fiind faptul că există şi cetăţeni români răpiţi, nu ştiu dacă unul sau doi, nu comentăm”, a afirmat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.
De asemenea, Preşedinţia a anunţat că Traian Băsescu a fost informat încă de miercuri seară cu privire la situaţia din Algeria şi că şeful statului ţine în permanenţă legătură cu celula de criză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult