Acasa InternationalExterne Mafia japoneză Yakuza la centrala nucleară Fukushima

Mafia japoneză Yakuza la centrala nucleară Fukushima

scris de A.P.
11 afisari

La centrala nucleară Fukushima cele mai periculoase activităţi de sunt îndeplinite de bărbaţi angajaţi de mafia niponă Yakuza.

Mafia japoneză Yakuza la centrala nucleară Fukushima

Unii sunt obligaţi la aceste munci deoarece au ‘datorii serioase’ în faţa mafiei, afirmă Tomohiro Suzuki, jurnalist care vara trecută a lucrat el însuşi, sub acoperire, ca muncitor necalificat la centrala nucleară avariată. Potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, organizaţiile criminale nipone acţionează ca intermediari şi primesc bani pentru aceasta: cu cât mai periculoasă este munca prestată la centrală, cu atât mai mare e suma primită de mafie.Yakuza a fost implicată şi în scandalul din jurul companiei de optică medicală Olympus. Compania nu a explicat nici la această oră unde au dispărut 1,5 miliarde de euro, concernul încercând să mascheze pierderea acestei sume printr-o serie de firme-fantomă presărate în întreaga lume şi să o compenseze prin achiziţii ale acestor firme şi onorarii ale consultanţilor fictive. Olympus afirmă că managementul a pierdut banii în urma unor speculaţii nereuşite.

Yakuza îşi trage rădăcinile din bande care organizau jocuri de noroc ilegale şi din grupuri de comercianţi, aminteşte cotidianul german, citat de Agerpres. Aceştia îşi obţineau profitul din prostituţie, trafic cu droguri, jocuri de noroc, racket şi încasarea datoriilor. Prima lege antimafiotă adoptată în Japonia în 1991 a obligat grupările să iasă pe piaţa legală, în primul rând în domeniul imobiliar, dar şi în cel financiar, iar în ultimul timp – în cel al investiţiilor.
Agenţiile de recrutare care trimit muncitori la centralele nucleare sunt legale. Statutul de membru Yakuza nu este interzis prin lege în Japonia, la fel ca şi grupările denumite ‘gumi’. În prezent, poliţia niponă are în evidenţe 78.600 de membri Yakuza şi 22 de grupări gumi. Însă un nou decret, implementat treptat în toate prefecturile, le cere persoanelor private şi organizaţiilor să nu facă niciun fel de afaceri cu Yakuza. În loc să lupte direct cu Yakuza, poliţia japoneză şi-a îndreptat atenţia asupra firmelor oficiale, datorită cărora este posibilă activitatea mafiei. Inclusiv politicieni niponi sunt suspectaţi de legături cu aceasta.
De ce societatea japoneză, una atât de paşnică, suportă Yakuza?, se întreabă cotidianul german. În opinia unor jurnalişti niponi, acest lucru se explică prin codul de onoare al mafiei şi prin rolul pe care aceasta l-a avut mai demult. Membrii Yakuza depun jurământ să nu fure şi să nu comită violenţe. Înainte, ei ofereau uneori sfaturi poliţiei şi îi predau acesteia infractori mărunţi.

2 comentarii

iurta 01-02-2012 - 20:30

Romania s-a acomodat perfect si se poarta identic cu tiganii care stapanesc si isi impart sferele de influenta . Oare cine trage mierea pe degete impreuna cu tiganii ?? Cine a nasit tigani ??

Ciu Huhu 01-02-2012 - 22:50

T.B. si M.B.!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult