Acasa InternationalExterne Magazin in Franta interzis romilor

Magazin in Franta interzis romilor

scris de Ziua Veche
27 Afisari

Supermarketul Super U, din La Rochelle, port din sud-vestul Frantei, a interzis accesul romilor, iar acestia trebuie sa mearga la cumparaturi in alte magazine, scrie cotidianul Sud Ouest, preluat de Realitatea.net, care citeaza marturia unui rom roman, Petrica, dintr-o comunitate amenintata cu evacuarea saptamana aceasta. Aproximativ 60 romi provenitit din Romania s-au instalat de aproape un an intr-o tabara in apropiere de La Rochelle.

Tabara nu are electricitate sau apa. Daca timp de zece luni, nimeni nu s-a preocupat de soarta lor, acum dintr-odata este o agitatie generala – justitia judeca, prefectura convoaca reuniuni, fortele de ordine de pregatesc. Prefectura i-ar putea expulza saptamana aceasta, ascrie cotidianul Sud Ouest. Primele doua familii de romi au venit in La Rochelle in vara anului 2009. Expulzate din Angoulins, localitate din sud, si-au gasit refugiu in est, intr-o padure din Dompierre-sur-Mer, unde li s-au alăturat si alte familii de romi. Terenul este proprietatea departamentului si se invecinează cu o zona inverzita unde oamenii vin sa se plimbe, sa faca jogging sau sa pescuiasca. “Oamenii se plang”, spune Jean-Louis Frot, un oficial local, desi recunoaste ca “nu a fost semnalat niciun incident”. “Nu ne plângem, tot mai bine e aici. Acolo (In RomAnia – n.r.) nu e loc pentru noi, nu e de munca. Cand gasim ceva, se plateste cu 200 de euro pe luna. Ati putea trai cu 200 de euro pe luna?”, spune surazator Petrica, unul dintre membrii comunitatii rome.

Intrebat cum isi castiga existenta in Franta, Petrica spune ca romii sunt ajutati de asociatii, cersesc sau isi mai gasesc cand si cand de munca la negru. ”Dar asta nu trebuie s-o spun”, adauga interlocutorul rom. El spune ca de cand s-au stabilit in La Rochelle, romii nu au avut probleme. “Cu exceptia administratorului de la Super U, care refuza sa ne lase sa intram. Asa ca ne facem cumparaturile in alta parte”, a declarat romanul. Petrica nu a auzit de faimosul discurs al sefului statului de la Grenoble. Nu stie ca Nicolas Sarkozy i-a promovat pe romi la rangul de tapi ispasitori si, prin urmare, a dat ordin sa fie inchise 300 de tabere in urmatoarele trei luni, scrie Sud Ouest. “Este rasism”, comenteaza indignat Petrica atunci cand este pus la curent cu actualitatea. “Nu au dreptul! Suntem romani, cetateni europeni. Pentru noi, Franta inseamna libertate, egalitate, fraternitate”, a declarat Petrica ziaristului de la publicatia regionala franceza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult