Acasa InternationalExterne Mai putina suveranitate. Comisia Europeana va evalua bugetele statelor membre

Mai putina suveranitate. Comisia Europeana va evalua bugetele statelor membre

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Respectarea cu strictete a pactului de Crestere si stabilitate si coordonare fiscala accentuata, o evaluare ex-ante a bugetelor nationale si a politicilor bugetare si implementarea mecanismelor de gestionare a crizei decise duminica, in reuniunea Ecofin, sunt cele trei coordonate ale unei guvernante economice intarite la nivel european. Propunerile Comisiei vizeaza si reducerea fondurilor europene in cazul tarilor care nu au sub control deficitul bugetar si datoria publica.

„Vrem sa consolidam Pactul de crestere si stabilitate. Regulile Pactului sunt bune, dar trebuie sa fim siguri ca sunt respectate. Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare”, a rezumat presedintele CE Jose Manuel Barroso masurile prevazute de comunicarea de miercuri a Comisiei.

„In ultimele luni am lucrat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust”, a mai spus presedintele Comisiei.

Consecintele nerespectarii Pactului de Crestere si Stabilitate cuprind si o masura referitoare la reducerea fondurilor europene, o masura care, de fapt, ar putea afecta mai degraba noile state membre, mari beneficiari ai acestor fonduri, fata de cateva regiuni izolate din vechile state membre. Jose Manuel Barroso a spus ca acest instrument important de a determina statele membre sa se inscrie in criteriile Pactului de Crestere si stabilitate a existat si pana acum, insa acum devine si mai important pentru ca el va da credibilitate regulilor Pactului, care trebuie respectate.

Mai mult pe euractiv.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult