Acasa InternationalExterne Majoritatea elvetienilor respinge aderarea la UE

Majoritatea elvetienilor respinge aderarea la UE

scris de Ziua Veche
4 afisari

Aproape jumatate dintre elvetieni (48,2%) sunt impotriva unei eventuale aderari a tarii lor la Uniunea Europeana, in timp ce 41,8% dintre cei chestionati nu resping ideea apartenentei la forul comunitar, reiese dintr-un sondaj al Reader’s Digest Elvetia, informeaza Agerpres.


In mod surprinzator, tinerii elvetieni sub 34 de ani se opun intr-o proportie peste medie aderarii la UE. De asemenea, acelasi lucru este valabil si pentru elvetienii vorbitori de limba germana. Din cele 41,8 procente care declara ca nu se opun ‘in principiu’ aderarii la UE, majoritatea (23,5%) spune ca mai trebuie asteptat, in timp ce doar 16,5% dintre elvetieni ar dori o aderare imediata la Uniune.

In prezent, relatiile economice si politice ale Elvetiei cu Uniunea Europeana sunt reglementate prin acorduri bilaterale in domenii bine definite. Legislativul tarii a decis in 2006 ca aceasta retea de acorduri bilaterale serveste cel mai bine intereselor elvetienilor. Totusi, o eventuala aderare la Uniune ramane in continuare o optiune, chiar daca in trecut populatia tarii a respins-o. In 1992, la un referendum pe aceasta tema, elvetienii au respins in proportie de 50,3% intrarea tarii lor in blocul comunitar. Noua ani mai tarziu, in 2001, guvernul a organizat un nou referendum privind demararea rapida de negocieri de aderare cu UE, insa populatia s-a pronuntat categoric (76,8%) impotriva.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult