Acasa InternationalExterne Mali: Lovitură de stat militară, instituţiile statului, dizolvate

Mali: Lovitură de stat militară, instituţiile statului, dizolvate

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

O lovitură de stat militară a avut loc în Mali, unde militari pucişti au anunţat joi că au preluat puterea.

Mali - lovitura de stat

Mali - lovitura de stat

Militari pucişti au anunţat joi că au preluat puterea la Bamako, după mai multe ore de lupte, au dizolvat instituţiile statului şi au suspendat Constituţia, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

În jurul orei 04.00 (locală şi GMT), militari în uniformă au apărut la televiziunea naţională, pe care o ocupă de miercuri, anunţând că „au pus capăt regimului incompetent” al preşedintelui Amadou Toumani Touré, vinovat de incapacitate de a „gestiona criza din nordul ţării”.

De la mijlocul lunii ianuarie, Mali se confruntă cu atacuri ale Mişcării naţionale pentru eliberarea Azawad (MNLA) şi ale altor rebeli tuaregi, ai căror combatanţi au luptat pentru regimul lui Muammar Gaddafi în Libia.

Apărătorii islamului, o mişcare islamistă armată tuaregă, susţine că are controlul în trei oraşe din nordul ţării, aproape de frontiera cu Algeria.

Militarii pucişti şi-au mai justificat acţiunea prin „lipsa de material militar adecvat pentru apărarea teritoriului naţional” şi prin „incapacitatea puterii de a lupta împotriva terorismului”. Ei şi-au luat „angajamentul solemn de a restabili puterea civilă” şi de a institui un guvern de uniune naţională. Militarii pucişti au mai spus că au arestat mai mulţi miniştri şi controlează palatul prezidenţial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult