Acasa InternationalExterne Mama Paradelor in Piata Rosie

Mama Paradelor in Piata Rosie

scris de Ziua Veche
23 afisari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parada militara dedicata implinirii a 65 de ani de la victoria asupra fascismului a inceput, duminica, in Piata Rosie, reunind aproximativ 30 de sefi de stat si de guvern, gazda fiind liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Ministerul rus al Apararii a alocat pentru organizare 1,2 miliarde de ruble, evenimentul fiind considerat cea mai scumpa parada organizata vreodata in Piata Rosie.


 

Dupa ce ceasul de la Kremlin a batut ora zece, un detasament militar a adus in Piata Rosie tricolorul rus si drapelul victoriei din al Doilea Razboi Mondial, ambele purtate de soldati ai caror bunici au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
La manifestare iau parte presedintii din Comunitatea Statelor Independente, cu exceptia liderilor belarus, ucrainean si moldovean, care vor sarbatori Ziua Victoriei in tarile lor.
De asemenea, au venit lideri europeni, intre care si cancelarul german, Angela Merkel. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi si-au anulat sambata vizita pe care urmau sa o faca la Moscova, pentru a putea continua discutiile cu liderii europeni privind criza elena, informeaza Agerpres.
Sarbatoarea din acest an a fost denumita „Parada Paradelor”, atat pentru scenariul propriu-zis, cat si pentru costuri. Ministerul rus al Apararii a alocat pentru organizare 1,2 miliarde de ruble (30.000.000 de euro) si nu ascunde ca este cea mai scumpa din seria paradelor din Piata Rosie si poate chiar din istorie. Jumatate din suma va fi cheltuita doar pentru motorina pe care o va consuma tehnica militara.

Veteranul T-34, la brat cu urmasele Katiusei

Evenimentul din acest an se vrea o reeditare a Paradei de la 1945, „opera” prin care Stalin a marcat sfarsitul conflagratiei, dar din spectacol nu vor lipsi nici elementele moderne. Un omagiu adus istoriei, ca si acum 65 de ani, parada va fi deschisa de legendarele tancuri T-34, utilizate de Armata Rosie in al Doilea razboi Mondial si devenite simbol al victoriei asupra fascismului. Nu vor lipsi nici tancurile SU-100. Pe langa tehnica de odinioara, in Piata Rosie vor fi aduse si rachete balistice intercontinentale Topol-M, „ultimul racnet” al fortelor strategice ruse, precum si urmasele „Katiusei” – lansatoarele de rachete „Smerci”.

Pentru prima data, alaturi de cei peste 10.000 de militari rusi, prin Piata Rosie vor trece in mars soldati americani din regimentul al 18-lea infanterie, piloti francezi, militari britanici din garda Palatului Buckingham, garda de onoare a armatei poloneze si unitati militare din Comunitatea Statelor Independente, cate 70 din fiecare tara.
Spectacolul aerian va fi dat de 127 de avioane si elicoptere ce vor brazda cerul capitalei ruse. Este vorba de avioanele militare Il-76, An-124 „Ruslan”, de avioanele cu destinatie speciala, cele de vanatoare Su-27, MIG-29, MIG-31 si alte nume mari in domeniu.

 

Romania: „Frumoasa-i viata de soldat…”

Si Ministerul Apararii Nationale organizeaza duminica, 9 mai, activitati evocatoare cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei de Stat a Romaniei, Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al doilea Razboi Mondial si Zilei Europei, in municipiile resedinta de judet si in localitatile unde sunt dislocate unitati si mari unitati militare.
In Bucuresti, la Monumentul Eroilor din al Doilea Razboi Mondial din fata Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” a fost programata, incepand cu ora 10.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori.
Cadre militare active, in rezerva si in retragere, veterani de razboi si reprezentanti ai autoritatilor publice locale vor participa la ceremoniile militare organizate la monumentele eroilor.

Totodata, la Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” sunt organizate, duminica si luni, Zilele Muzeului, cu tema „Frumoasa-i viata de soldat…la Muzeul Militar”. Potrivit MApN, organizatorii „doresc sa reflecte aspecte mai putin razboinice legate de traiul zilnic in cazarma, in tabara de instructie, in invoire sau permisie.

La manifestare participa si grupuri de reconstituire istorica din Romania, Bulgaria si Anglia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult