Acasa InternationalExterne Manifestaţie pro-Mladic cu zeci de răniţi la Belgrad

Manifestaţie pro-Mladic cu zeci de răniţi la Belgrad

scris de D.P.
5 afisari

Peste 30 de persoane au fost rănite şi 110 au fost arestate, între care 37 de minori, duminică seara, la Belgrad, în uma confruntărilor dintre protestatari şi poliţie, la finalul unei manifestaţii în favoarea lui Ratko Mladici, a anunţat ministrul sârb de Interne, Iviţa Dacici.

proteste_pro_mladic_la_Belgrad

foto: Agerpres

Apoape 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică în centrul Belgradului, în prezenţa unor importante forţe de poliţie, pentru a protesta faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi a denunţa „trădarea” Serbiei, transmite Mediafax.

Confruntări între forţele de ordine şi tineri, dintre care unii purtau cagule, au izbucnit în jurul orei 21.00 (22.00, ora României), la finalul manifestaţiei, dar situaţia a fost adusă rapid sub control.

„Situaţia este acum calmă. O sută unsprezece persoane au fost reţinute, între care 37 de minori”, a declarat ministrul sârb de Interne, Iviţa Dacici, la televiziunea publică RTS.

„Zece persoane şi 26 de poliţişti au fost răniţi, cinci maşini ale poliţiei şi şase clădiri avariate”, a adăugat el.

Liderul unei mişcări ultranaţionaliste, Obraz (Onoare), Mladen Obradovici, condamnat în aprilie la doi ani de închisoare pentru rolul său în violenţele comise cu ocazia Marşului homosexualilor de la Belgrad, din octombrie, era prezent la manifestaţie. Această condamnare face în continuare obiectul procedurilor judiciare, ceea ce explică de ce tânărul este în continuare în libertate.

„Cerem ca preşedintele Boris Tadici şi Guvernul său să fie demişi. Răspunzând la ordinele Bruxelles-ului şi Washingtonului, regimul lui Boris Tadici a ucis toate speranţele Serbiei şi ale sârbilor. Noi spunem stop trădării”, a declarat liderul Partidului radical, Lidija Vukicevici, în timpul manifestaţiei.

Ratko Mladici a fost arestat joi în Serbia, după mai mulţi ani de căutări. El este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în conflictul din Bosnia.

Justiţia sârbă a apreciat vineri că Ratko Mladici poate fi transferat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. Avocatul său a anunţat că va face apel luni, iar o decizie definitivă este aşteptată în cursul săptămânii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult