Acasa InternationalExterne Marcelo Rebelo de Sousa câştigă prezidenţialele din Portugalia

Marcelo Rebelo de Sousa câştigă prezidenţialele din Portugalia

scris de Z.V.
12 afisari

Politicianul de centru-dreapta Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Portugalia, desfăşurate duminică, obţinând 52% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale, relatează BBC News Online.

Marcelo Rebelo de Sousa

Marcelo Rebelo de Sousa

Potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 99% din voturi, Marcelo Rebelo de Sousa a obţinut 52% din sufragii, în timp ce principalul său contracandidat, Antonio Sampaio da Novoa (de stânga), a primit doar 22% din voturi.

Un număr record de zece candidaţi au participat la alegerile prezidenţiale de duminică, iar unul dintre ei avea nevoie de cel puţin 50% din voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin pe 14 februarie.

Postul de preşedinte este în esenţă ceremonial în Portugalia, dar şeful statului poate dizolva Parlamentul.

Potrivit analiştilor, actuala coaliţie de stânga care guvernează Portugalia s-ar putea destrăma în aproximativ un an, astfel că noul preşedinte ar putea juca un rol mai activ.

De Sousa este cunoscut ca „profesorul Marcelo” de susţinătorii săi şi a fost activ în politică încă din tinereţe, ajutând la înfiinţarea Partidului Social-Democrat (centru-dreapta).

Noul preşedinte portughez, care beneficiază de sprijinul partidelor de dreapta, a declarat că va încerca să asigure stabilitatea actualului Guvern.

El va prelua în martie funcţia de la actualul preşedinte portughez, Anibal Cavaco Silva, un conservator care a efectuat două mandate consecutive de cinci ani.

O coaliţie de centru-dreapta a câştigat cele mai multe voturi la alegerile legislative din octombrie, dar a pierdut majoritatea în noiembrie, find înlocuită de o alianţă a partidelor de stânga care au respins programul de austeritate în Parlament.

Portugalia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din zona euro, acceptând un ajutor internaţional în schimbul unor reforme drastice.

Marcelo Rebelo de Sousa, câștigător duminică din primul tur al alegerilor prezidențiale din Portugalia, a promis să ‘restabilească unitatea națională’ într-o țară ‘divizată’ după alegerile legislative din octombrie care au provocat o criză politică, relatează luni FP.

‘Ieșim dintr-un lung proces electoral care a divizat societatea. Este momentul pentru pace economică, socială și politică în Portugalia’, a afirmat el în fața a sute de susținători strânși în fața Facultății de Drept a Universității din Lisabona.

‘Doresc să restabilesc unitatea națională. O țară ca a noastră, care iese dintr-o criză economică și socială profundă, nu își poate permite luxul de a-și pierde energia’, a adăugat el. ‘Nu există învinși în aceste alegeri prezidențiale, toți formăm o singură națiune’, a continuat el, vizibil emoționat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult