Acasa InternationalExterne UPDATE – Marea Britanie/ alegeri: Cameron va fi premierul tuturor britanicilor

UPDATE – Marea Britanie/ alegeri: Cameron va fi premierul tuturor britanicilor

scris de C.S.
9 afisari

UPDATE – Partidul Conservator al lui David Cameron a obținut cel puțin 326 de locuri în urma alegerilor legislative pentru Camera Comunelor, ceea ce îi asigură majoritatea absolută, după anunțarea, vineri, a rezultatelor în 643 din 650 de circumscripții electorale, relatează AFP și DPA.

Liderul conservator va putea deci să obțină, fără a recurge la o coaliție, un al doilea mandat în cadrul căruia intenționează să-și continue politica de austeritate pentru restabilirea echilibrului finanțelor publice ale țării și să organizeze un referendum privind menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

David Cameron a fost primit oficial vineri de către Regina Elisabeta a II-a, care ar urma să îl nominalizeze prim-ministru, încredințându-i mandatul de formare a guvernului.

Ed Miliband și-a anunțat vineri demisia din funcția de lider al Partidului Laburist după înfrângerea suferită de această formațiune în alegerile legislative desfășurate joi în Marea Britanie, care au fost câștigate de Partidul Conservator, informează AFP și Reuters.

Liderul liberal-democraților britanici, Nick Clegg, și-a anunțat vineri demisia din fruntea partidului, după ce formațiunea sa a înregistrat un eșec răsunător la alegerile legislative de joi, în condițiile în care, anterior, liberal-democrații au făcut parte din coaliția de guvernare condusă de conservatorul David Cameron, informează EFE.

Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru în exercițiu, a declarat vineri dimineață că va fi premierul tuturor britanicilor, după ce sondajele la ieșirea de la urne au indicat o victorie clară a conservatorilor în fața laburiștilor în alegerile parlamentare desfășurate joi în Marea Britanie, potrivit Reuters.

david cameron alegeri marea britanieLa scurt timp după câștigarea mandatului său de parlamentar în circumscripția Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici și-a exprimat speranța că va forma noul guvern în câteva zile. El a adăugat că noaptea de joi spre vineri a fost una ”foarte solidă” pentru Partidul Conservator, dar a precizat că este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.

Conform celor mai recente estimări ale BBC, Partidul Conservator ar urma să obțină jumătate din cele 650 de mandate parlamentare.

Potrivit sondajelor de opinie realizate joi seara la ieșirea de la urne, conservatorii britanici au câștigat 316 locuri în parlament față de cele 239 câștigate de laburiști, în timp ce naționaliștii din Partidul Naționalist Scoțian (SNP) au obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției.

Dacă aceste estimări vor fi confirmate de rezultatele finale oficiale ale scrutinului, rezultatul obținut de Partidul Laburist britanic la aceste alegeri va fi cel mai prost din ultimele trei decenii, adaugă Reuters.

Conservatorii britanici au produs marea surpriză apropiindu-se de majoritatea absolută în alegerile legislative, cu 316 locuri în parlament contra celor 239 câștigate de laburiști, în timp ce naționaliștii din Partidul Naționalist Scoțian (SNP) au obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției, potrivit unui sondaj de opinie realizat joi seara la ieșirea de la urne, informează AFP.

Acest sondaj, efectuat pe un eșantion de 22.000 de alegători, infirmă estimările anchetelor de opinie, care prognozau, timp de șase luni, o cursă mai strânsă între conservatori și laburiști.

Dacă amploarea victoriei conservatorilor se confirmă, premierul David Cameron va putea să obțină un al doilea mandat pe Downing Street, singur sau cu sprijinul aliaților.

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) devine a treia forță în parlamentul din Westminster. Cu toate acestea, liderul SNP, Nicolas Sturgeon, a îndemnat la prudență, exprimându-și, într-o postare pe Twitter, dubiile cu privire la faptul că partidul său ar putea ocupa toate fotoliile rezervate scoțienilor, cu excepția unuia.

Potrivit acestui sondaj realizat la ieșirea de la urne de principalele posturi de televiziune britanice, SNP și-ar multiplica de peste 9 ori numărul de parlamentari comparativ cu 2010.

Liberalii democrați nu ar obține, în schimb, decât 10 locuri, în condițiile în care aveau 56 de parlamentari în legislativul precedent. Partidul eurofob și populist Ukip ar avea în continuare doi deputați.

„Dacă aceste rezultate sunt exacte, aceasta înseamnă că alegerile au fost câștigate în mod clar de conservatori”, a declarat, la BBC, ministrul educației din fostul guvern, Michael Gove.

Aritmetica electorală din Marea Britanie impune unui partid să obțină 326 de locuri pentru a putea guverna singur. Cu toate acestea, cu un scor de 316 deputați, conservatorii ar putea forma un guvern minoritar și să se asigure, de la caz la caz, de sprijinul foștilor parteneri liberal-democrați și/sau al partidului protestant DUP nord-irlandez.

Ed Miliband spera, la finalul unei campanii mult mai dinamice decât cea a adversarului său, să-i aducă pe laburiști la putere. Din contră, David Cameron s-a străduit, în timpul campaniei sale șterse, să traducă în intenții de vor succesele economice care îi pot face invidioși pe majoritatea liderilor europeni.

Peste 45 de milioane de alegători au fost chemați la urne din Belfast la Cardiff, din Edimbourgh la Londra, în 50.000 de birouri de vot deschise în cele mai insolite locuri, cu urne în pub-uri, școli primare, biserici, într-un autobuz școlar, o moară de vânt sau un templu hindus.

O realegere a lui Cameron ca premier ar reanima temerile în alte capitale europene, liderul conservator promițând să desfășoare până în 2017 un referendum în favoarea sau contra menținerii Marii Britanii în UE.

Presa britanică, majoritar de dreapta, a salutat vineri anunțata victorie a premierului David Cameron, al cărui partid conservator este creditat cu 316 locuri în parlament, mult în fața laburiștilor, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, informează AFP.

„Acum, oferă-ne și un vot pe marginea UE”, titra pe prima pagină Daily Express, cu referire la promisiunea lui David Cameron de a organiza până la sfârșitul lui 2017, în cazul în care va fi reales, un referendum cu privire la menținerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Cameron va rămâne la putere, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne”, nota, sobru, cotidianul conservator The Daily Telegraph, deasupra unei fotografii cu premierul zâmbitor.

Aceeași abordare din partea Daily Mail și Times, primul exprimându-și mulțumirea în legătură cu un Cameron „revenit pe 10 Downing Street”, în timp cel al doilea titra factual: „Conservatorii sunt în frunte”, cu o fotografie a lui Cameron și soția sa, la ieșirea de la urne.

Tabloidul The Sun, cel mai citit din Marea Britanie, a ales o fotografie a cuplului Cameron la ieșirea de la urne, cu subtitlul „Swinging the Blues”, joc de cuvinte ce se referă la culoarea albastră a conservatorilor și la faptul că, în final, aceștia au condus în aceste alegeri.

În mare formă, tabloidul, care nu și-a precupețit eforturile pentru a-l susține pe Cameron, a făcut încă un joc de cuvinte, titrând un articol prin „Keep Cam (supranumele lui Cameron) and carry on”, cu referință la maxima britanică „Keep Calm and Carry On” (stai calm și continuă).

Prima pagină a Daily Mirror, rar cotidian de stânga, a ales, în ce-l privește, culoarea doliului, exceptând un titlu cu alură de sentință: „Alegerile generale 2015. Condamnați, din nou… Alți cinci ani irosiți”.

The Guardian, tot de stânga, s-a aplecat asupra „sondajului-calamitate pentru laburiști”, la care niciun partid nu s-a așteptat. Linie adoptată și de The Independent, care evocă „haosul” informatic care i-ar fi împiedicat pe „sute de alegători” să voteze.

În ceea ce privește Financial Times, acesta s-a focusat pe puternica volatilitate a pieței de obligațiuni în zona euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult