Acasa InternationalExterne Marea Britanie publică mii de documente din perioada colonială

Marea Britanie publică mii de documente din perioada colonială

scris de Stefan Galai
3 afisari

Marea Britanie a inceput miercuri să publice mii de documente confidenţiale din perioada colonială, care oferă înformaţii despre perioade controversate din istoria britanică, cum ar fi insurecţia din Malaysia şi revolta Mau Mau din Kenya de după al Doilea Război Mondial.

Top Secret

foto: todayfm.com

Existenţa acestor documente a fost dezvăluită abia anul trecut. Ministerul britanic de Externe a recunoscut existenţa lor în ianuarie 2011, după ce patru kenyeni au depus plângere împotriva Marii Britanii pentru aplicarea torturii înainte de proclamarea independenţei Kenyei.

În aceste documente, date publicităţii miercuri, este menţionat şi numele tatălui preşedintelui american. Numele tatălui preşedintelui Obama figurează pe o listă cu studenţi kenyeni în Statele Unite, întocmită de către oficiali britanici. El apare sub numele de „OBAMA, Barrack H”, potrivit presei britanice.

Barack Hussein Obama, născut în Kenya, a intrat la Universitatea din Hawaii în 1959, informează Mediafax.

Într-o notă din 1959, un diplomat britanic îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea kenyenilor din Statelor Unite, potrivit Daily Mail.

„Am discutat cu Departamentul de Stat despre acest lucru. Acesta este la fel de tulburat de aceste dezvoltări. El subliniază că studenţii kenyeni au proasta reputaţie că ajung pe mâini rele şi devin totodată antiamericani şi împotriva albilor”.

Alte documente oferă informaţii detaliate despre confiscarea de către britanici a unor animale care aparţineau unor persoane suspectate că ajută combatanţi Mau Mau din Kenya. În perioada 1952-1960, în reprimarea mişcării Mau Mau au fost ucise peste 10.000 de persoane.

Potrivit BBC, dosarele mai dezvăluie şi eforturile depuse de către autorităţile britanice în vederea obţinerii deportării locuitorilor de pe insulele britanice Chagos din Oceanul Indian.

Publicarea de către Arhivele naţionale britanice a aproximativ 8.800 de dosare confidenţiale va continua până în noiembrie 2013.

1 comentariu

Ghita Bizonu' 19-04-2012 - 17:02

Da dosaru Rudolf Hess ?
MUCLES!!!
Ca atunci cand se implineau 50 de ani si dosaru urma sa fie deschis .. hopa! S=au mai adaugat 25! Deci poa prin 2020 …. sau la sf Asteapta ca e prea mare beleauau !!( fiindca duipa 50 de ani .. tioti cei care au avut cea mai mica importamta in domeniu erau morti. Si cei care mai avusesera de=-a face cu Hess erau asia care odata l-au pazit juma d eora .. care i-au adus haleala prozonierului Hess… )
SImngurl dosar care copnteaza ramane inchis. Si cu taoate astea supusii Vetei 2 indrazanesc sa ne dea noia lectii de trasnparenta !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult