Acasa InternationalExterne 65 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz

65 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din toata Europa, au fost ucisi in lagarul nazist de concentrare de la Auschwitz. Instalat in 1940 in Polonia ocupata, el a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945. In 2005, ONU a declarat aceasta zi drept Ziua internationala in memoria victimelor Holocaustului.

 

 

In intreaga lume au avut loc miercuri evenimente prin care s-a comemorat cea de-a 65-a aniversare a eliberarii lagarului, transmite BBC. La Auschwitz si la Birkenau, supravietuitorii au venit insotiti de rude, in ciuda frigului si a ninsorii. Celebrul semn „Arbeit Macht Frei” a fost inlocuit cu o replica, pentru ca originalul a fost furat. Desi a fost recuperata in trei bucati, inscriptia nu a putut fi inca restaurata.

De asemenea, la Berlin, presedintele Israelului, Shimon Peres, a facut apel la Germania si alte tari sa-i urmareasca pe cei care au produs Holocaustul. Adresandu-se parlamentului german, Peres a insistat asupra faptului ca o parte dintre criminali “traiesc inca pe teritoriul german si european sau in alte parti ale lumii”. “Va rog, faceti tot ce trebuie pentru a fi adusi in fata Justitiei”, a afirmat presedintele israelian. Peres a tinut sa faca si o paralela intre Germania nazista si actualul regim de la Teheran despre care a spus ca este “fanatic” si “un pericol pentru intreaga lumea”.  

Papa a denuntat cruzimea nemaiintalnita 

.In cursul audientei sale generale de miercuri,Papa Benedict al XVI-lea a denuntat ”cruzimea nemaiintalnita” din lagarele de exterminare ale Germaniei naziste, zi in care se implinesc 65 de ani de la eliberarea lagarului nazist de la Auschwitz-Birkenau, relateaza AFP, preluata de Agerpres. Adolescent fiind in timpul nazismului, Joseph Ratzinger a fost inrolat in ”Tineretul Hitlerist” in 1941, la varsta de 14 ani, aminteste agentia franceza. Eliberarea Auschwitzului si ”marturiile supravietuitorilor dezvaluie lumii oroarea crimelor de o cruzime nemaiintalnita comise in lagarele de exterminare infiintate de Germania nazista”, a declarat Papa, care a mentionat ca ziua comemorata miercuri se refera la ”toate victimele acestor crime, in special ale celei de exterminare planificata a evreilor”, si le-a adus un omagiu ”celor care, cu riscul propriei vieti, i-au aparat pe cei care erau urmariti”.

MAE isi exprima solidaritatea cu victimele Holocaustului 

Cu prilejul marcarii Zilei Internationale a Holocaustului, Ministerul Afacerilor Externe se alatura celor care comemoreaza milioanele de victime care au sfarsit in lagarele de concentrare naziste si isi exprima solidaritatea cu supravietuitorii tragicelor evenimente.

„Romania a sustinut, in cadrul ONU, comemorarea anuala, la 27 ianuarie, a Zilei Holocaustului, menita a aduce constant aminte ca astfel de fenomene, contrare principiilor umanitare, nu trebuie sa se mai repete. De asemenea, ca stat membru al UE, Romania si-a asumat constient responsabilitatile ce decurg din aderarea la acest sistem de valori si este decisa sa joace un rol activ in promovarea si implementarea, in primul rand in cadrul societatii romane, dar si la nivel european si international, a masurilor destinate sa previna si sa sanctioneze orice forma de rasism, xenofobie, discriminare sau intoleranta. Inaugurarea Monumentului Holocaustului de la Bucuresti, care a avut loc in luna octombrie 2009, in prezenta oficialitatilor romane si straine de rang inalt, printre care remarcam prezenta rabinului Andrew Baker, Reprezentant personal al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru combaterea antisemitismului, este inca o dovada a angajamentului ferm al Romaniei in acest sens”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului.

 Basescu: Cinstim memoria milioanelor de victime

 

“Cu prilejul zilei de 27 ianuarie, cinstim impreuna cu intrega comunitate internationala memoria milioanelor de victime ale Holocaustului, membri ai comunitatii evreiesti si ai comunitatii roma, inchisi in lagarul de la Auschwitz-Birkenau si in celelalte lagare, deportati si ucisi in numele urii rasiale si al unei ideologii totalitare. Comemorarea tragediei Holocaustului inseamna deopotriva evocarea suferintei milioanelor de victime si a marturiei supravietuitorilor, cutremuratoare pentru intreaga umanitate”, se arata in mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

“Persecutiile carora le-au cazut victime membrii comunitatii evreiesti si ai comunitatii roma din Romania sunt o parte dureroasa a istoriei noastre, pe care Romania de astazi o asuma lucid si responsabil. In acest sens, Memorialul Victimelor Holocaustului, inaugurat la Bucuresti in octombrie 2009, reprezinta, alaturi de programele educationale desfasurate in parteneriat cu institutiile dedicate studierii istoriei Holocaustului, participarea Romaniei, ca stat democratic, la actiunea comuna de combatere a antisemitismului si a xenofobiei, precum si hotararea sa ferma de a-si asuma trecutul in spiritul adevarului si al respectului fata de memoria victimelor”, a declarat, in incheiere, Traian Basescu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult