Acasa InternationalExterne Mark Gitenstein: Sper ca Romania va adopta o lege ANI care sa respecte angajamentele asumate fata de UE

Mark Gitenstein: Sper ca Romania va adopta o lege ANI care sa respecte angajamentele asumate fata de UE

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.

Raportul Comisiei Europene a fost unul echilibrat si corect. Romania are in fata sa multe provocari. Le ofer sprijinul meu tuturor acelora care promoveaza transparenta si statul de drept. Sper ca la finalul acestui dificil proces, Romania va adopta o lege ANI care sa respecte angajamentele asumate fata de Uniunea Europeana si sa raspunda asteptarilor companiilor si cetatenilor americani, dar in aceeasi masura, sa raspunda si asteptarilor cetatenilor romani, care merita sa ii poata trage la raspundere pe oficiali”, a declarat marti ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein.

Salut raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, prezentat Parlamentului European. Asa cum subliniaza raportul, existenta unei agentii functionale de verificare a averilor demnitarilor este cruciala in lupta impotriva coruptiei si necesara pentru ca Romania sa isi poata indeplini obligatiile impuse de calitatea de membru al Uniunii Europene si sa asigure transparenta asteptata de cetatenii americani si de companiile americane care isi desfasoara activitatea in Romania”, a mai spus oficialul american. 

 

Decizia de ieri (n. Red. – luni, 19 iulie) a Curtii Constitutionale mi-a dat sperante in acest sens si incurajez Parlamentul sa foloseasca aceasta ocazie pentru a restabili puterea Agentiei Nationale de Integritate cat mai curand cu putinta. Mi se par incurajatoare si eforturile acelor membri ai guvernului, proveniti din intregul spectru politic, care incearca sa salveze ANI. Ma refer aici la Presedintele Romaniei si la Ministrul Justitiei care au condus eforturile de mentinere a eficientei ANI, la Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Anastase, si la fostul Prim-Ministru al Romaniei, deputatul Tariceanu, care au votat o lege extrem de valoroasa, precum si la senatorii Grebla si Blaga, care au incercat sa obtina un rezultat mai bun in Senat. Eforturile lor neintrerupte si recenta decizie a Curtii Constitutionale sporesc sansele de creare a unei structuri ANI care sa raspunda asteptarilor Uniunii Europene si ale SUA”, a incheiat Mark Gitenstein.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS