Acasa InternationalExterne Marşul de un milion de oameni împotriva lui Mubarak

Marşul de un milion de oameni împotriva lui Mubarak

scris de Anca Hriban
2 afisari

Opozanţii regimului Mubarak pregătesc pentru marţi un miting de un milion de persoane. Protestele începute marţi, săptămâna trecută, soldate cu cel puţin 125 de morţi şi câteva mii de răniţi, culminează şi cu o grevă generală. Traficul feroviar a fost oprit în Egipt începând de luni. Ţara este practic blocată, iar toate marile companii transnaţionale au făcut eforturi de a-şi evacua angajaţii din Egipt.

Proteste Cairo1

foto: realitatea.net

Compania producătoare de maşini Nissan a anunţat că opreşte producţia la fabrica sa din Egipt pentru o săptămână şi le-a cerut angajaţilor săi străini să părăsească ţara. La fel, companiile ruseşti Lukoil şi Movatek şi-au anunţat luni decizia de a-şi aduce acasă angajaţii din Egipt.

Mâncarea începe să fie o problemă în Cairo, a cărui populaţie este estimată la aproape 20 milioane de locuitori, în condiţiile în care de o săptămână nu s-a făcut aprovizionarea magazinelor. Stocurile aproape au fost epuizate. Multe familii au rămas fără alimente de bază, precum pâine, fasole şi orez, iar în multe cazuri nu pot să iasă la cumpărături, a anunţat CNN.

Grevă generală

Centrul oraşului Cairo va fi blocat, iar autorităţile încep să ia măsuri. În jurul televiziunii s-a făcut un gard din beton. Mai multe tancuri şi trasportoare auto blindate, armate cu muniţie reală, sunt pregătite, a anunţat realitatea.net.

Mişcarea de opoziţie Egipt a lansat un apel luni la organizarea unui „marş de un milion” de persoane, marţi, la o săptămână de la începutul revoltei populare contra regimului aflat la putere de 30 de ani, potrivit organizatorilor.

„S-a hotărât, în noaptea (de duminică spre luni), că marţi se va organiza un marş de un milion de persoane”, a declarat Eid Mohammad, membru al acestei mişcări şi unul dintre organizatori, informează Mediafax. „Am hotărât, de asemenea, să lansăm o grevă generală”, a adăugat el.

Apelul la grevă a fost lansat, iniţial, duminică seara, de muncitori din oraşul Suez, unul dintre cele mai importante trei oraşe din ţară, alături de Cairo şi Alexandria, în care au avut loc manifestaţii şi proteste deosebit de violente, în care s-au instituit interdicţii de circulaţie.

„Ne alăturăm muncitorilor din Suez şi vom începe o grevă generală până când cerinţele noastre vot fi satisfăcute”, a declarat unul dintre organizatori, Mohamed Waked.

Trafic feroviar oprit

Traficul feroviar a fost oprit în Egipt, a anunţat luni televiziunea publică, în ajunul unui marş de amploare la care au fost chemaţi să participe manifestanţi care cer îndepărtarea preşedintelui Hosni Moubarak, informează AFP, citată de Agerpres.

Proteste Cairo2

foto: Agerpres

Măsura a fost luată pentru a împiedica populaţia să ajungă la mitingul de marţi. Potrivit postului de televiziune Al Jazeera, luni după amiază peste 250.000 de persoane se aflau deja în piaţa Tahrir, din centrul Cairo.

Postul public a anunţat un nou Guvern

Televiziunea oficială egipteană a anunţat luni formarea unui nou Guvern în Egipt, citând un decret al preşedintelui Hosni Mubarak. Ministrul egiptean de Interne, Habib el-Adli, a fost înlocuit în cadrul noului Guvern de generalul Mahmoud Wagdi.

O altă schimbare ar consta în faptul că Guvernul nu mai include nicio personalitate din mediul de afaceri, considerat apropiat fiului preşedintelui Hosni Mubarak, Gamal.

Ministrul de Externe Ahmed Abul Gheit a fost reconfirmat în funcţie, la fel ca cel al Apărării, generalul Mohamed Hussein Tantawi.


Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo, notează Mediafax. Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

„Soldaţii trebuie să aleagă între Egipt şi Mubarak”

Poliţia a fost retrasă de pe străzi, fiind înlocuită de armată, care se bucură de multă încredere în rândul egiptenilor. De altfel, analiştii citaţi de agenţiile internaţionale de presă subliniază că acesta este motivul pentru care Mubarak l-a numit pe şeful serviciilor secrete în funcţia de vicepreşedinte şi pe şeful Aviaţiei prim-ministru.

Proteste Cairo3

foto: Agerpres

Noul vicepreşedinte Omar Suleiman a propus un plan vizând rezolvarea actualei crize din ţară, scrie luni ziarul Al-Shorouk, citat de realitatea.net. Suleiman a propus un plan în cinci puncte pentru rezolvarea crizei, care include o remaniere majoră a conducerii partidului de la guvernare, precum şi demisia lui Mubarak

În condiţiile în care Omar Suleiman este un vechi consilier al lui Hosni Mubarak şi i-a salvat viaţa acestuia dintr-un atentat pus la cale în 1995 în Etiopia, planul său în cinci puncte a fost interpretat ca o încercare de a mai salva ce mai poate fi salvat în ţară şi, în cel mai rău caz, de a-i pregăti o retragere demnă actualului şeful al statului.

În cele şapte zile de proteste, deseori manifestanţii au fraternizat cu soldaţii trimişi în mijlocul lor. Mai mult, protestatarii au afişat pancarte pe care scrie: „Soldaţii trebuie să aleagă între Egipt şi Mubarak”.

14 comentarii

Denali 31-01-2011 - 22:04

Dna Hriban…

….dta ce crezi?…OPOZITIA…v-a instaura un guvern democratic, sau cel putin unul mai bun decat cel actual, sau in traditie musulmana , privim cum Istoria se repeta?…

Mie in vin in minte articolele scrise in media deotoloaga in anii 1979,1980 ,despre demonstratiile si revolutia din iran…

Imi aduc aminte despre articolele scrise in media despre dictatorul si regimul opresiv al regimului Pahlavi…atunci in america , la casa alba se afla presedintele Aluna sau jimmy carter, care l-a aruncat sub tren pe sah si a facilitat instaurarea democratiei mulahilor in frunte cu cainele turbat khomeini…

astazi in america multi supun ca prin persedintele Barak( a nu se confunda cu muBarak), avem un al doilea termen al presedintelui Aluna…

De fapt ieri presedintele Aluna a alergat in fata camarelor tv si microfoanelor, scuturandu-se de praful irelevantei si a spus sus si tare ca dictaorul muBarak se renunte la putere in egypt, iar opozitia cea iubita de democratii Lumii sa se instaureze…exact asa cum a procedat acum cateva decenii cand acest laureat al premiului Nobwel ptr. pace, a facilitat instaurarea …opozitiei…in iran…

Dna Hriban , prin 1995 , presedintele Slick Willy cunoscut si sub numele de bill clinton a fortat pe dictatorul muBarak, al egyptului sa deschida tara alegerilor guvernamentale libere…Dictatorul a facut-o…apoi au venit rezulatele voatate de gloate : dintr-un foc , din prima sarja, fara nici o inclazire , au obtinut 20% din locurile din parlamentul egyptean…

In stare de soc , presedintele Slick Willy, a spus : ups…la loc comanda…si din ’95 pana anul trecut cand dictatorul muBarak a eliminat ultimele relicve de caini turbati din parlamentul egyptean, nu a mai spus nimic despre democratia, alegeri libere, si alte utopii din lumea islamului…

Eu spre deosbire de media de indobitocire in masa si facilitare si scuzare a regimurilor odioase din Lume , eu cred ca dictatorul neislamist muBarak , va fi inlocuit de unul islamo fascist de tip iranian…

Care este opinia dtale dna Hriban ?…

Dta ce crezi dna Hriban ,in final , care va fi un guvern mai democratic ?…cel facilitat de criminalul Bush , in Iraq, sau cel promovat astazi de media de indobitocire in masa din egypt?…

urbos 31-01-2011 - 22:58

Ce intrebare e aia tampitule? Are vreo relevanrta tampitule? Dictatorul trebuie sa dispara. Ce urmeaza intereseaza abia dupa ce dispare dictatorul. Dar in definitiv, e problema lor, nu a matale, nici a americanasilor usturoiati si nici a jidanimii. Ca asta e buba matale.

Denali 31-01-2011 - 23:18

Ufff…de cine o fi blestemat romania?…

Pha proast-o…presdintelel Aluna a mituit pe dictatorul muBarak, cu cate 1.5 MILIARDE $ pe an, din 1878 si pana astazi..
Contribuabilul american, are un interese acolo dupa bai bine de cca. 50 MILIARDE e $…

Pha proast-o , cand canalul suez va fi inchis de islamo fascisti si tu vei plati dublu alimentele si benzina, o sa vezi repede cum o sa-ti pase de egypt…

Pha proast-o , cand dupa ce Islamic Bratherhood va avea sub control cea mai populata si startegica tara araba si isi vor implementa platforma numita : Al treilea Jihad ( cucerirea europei ) , atunci poate o sa-ti pese…

Dar eu ti-am spus : pe tine daca Realitatea te-ar izbi intre ochi , tu tot nu ai gasi-o…

Nu mai risipi oxygenul degeaba, ofera-l altora mai folositori…

urbos 31-01-2011 - 23:38

Contribuabilul ala e o secatura ordinara care a sustinut un dictator. Apoi, ca in orice afacere, mai si pierzi. Asa ca hai sictir. Si nu vad de ce m-ar durea pe mine de interesele javrelor alea.
Apoi vierme, canalul ala e la ei, asta e situatia, ce mortii ma-ti vrei? De ce nu le dai si tu altora jumate din salariu ca sa faci pe darnicul?
Europa poate sa se apere n-avea tu grija. De jidanii tai imputiti te freaca pe tine grija, nu de Europa.

Ereticul 01-02-2011 - 00:39

D-le Alamar / Denali,
Istoria Europei a cunoscut destule cruciade, iar romanii in particular au „dat piept cu semiluna” in numeroase randuri, asa ca o ciocnire in plus nu cred ca ne-ar afecta prea tare. Problema reala, asa cum o vad eu, este a ovreimii, care a inceput deja sa se agite (il sustine mai mult sau mai putin fatis pe Mubarak) – si care incearca sa scoata castanele din foc cu mana altora, fie ei americani sau europeni, inventand pericole imaginare pe care dvs. le popularizati cu multa frenezie …

un crestin 01-02-2011 - 07:38

Alamar,

ce crezi ca li se va intampla crestinilor copti din Egipt daca Mubarak abdica ?

ps, Desigur te-a impresionat mult Alaska de ti-ai luat distinsul nume.

geek-a-contra 01-02-2011 - 08:50

„ce crezi ca li se va intampla crestinilor copti din Egipt daca Mubarak abdica ?”
s-au ars…

Denali 31-01-2011 - 22:11

Dna Hriban, am omis sa precizez :cele 20% din locurile parlamentare au fost castigate de Islamic Brotherhood…stiu ca dta esti la curent cu aceasta organizatie aflata in opozitie in egypt…

Ptr. a ne reanprostapata memoria , Anwar sadat a fost trimis la allah de aceasta organizatie , si atunci tot in opozitie…au facut-o ptr. ca Dictatorul anwar sadat a semnat pacea cu israelul si atradat …valorile…islamului…
Dictatorul muBarak , a fost acolitul si protejatul dictaotrului sadat , care si el la randul lui fusese protejatul dictatorului Nasser, acesta din urma eliminad in stanga si in dreapta..opozitia…de atunci din egyprt care purta acelasi nume ca si astazi :Islamic Brotherhood…

Ereticul 01-02-2011 - 00:31

In urma anuntului prin care israelul il sustine pe Mubarak nu m-ar mira ca numarul manifestantilor sa depaseasca cu mult milionul anuntat. Ramane de vazut daca Baradei va fi tot o marioneta sionisto-americana …

urbos 01-02-2011 - 00:37

Ca-l sustin ei n-ar fi nimic, dar nemernicii au tupeul sa ceara si lumii libere sa-l sustina pe dictator.

Ereticul 01-02-2011 - 00:43

O fi lumea libera, dar e intoxicata rau de propaganda ovreiasca. Norocul nostru e ca deja majoritatea nu mai inghite manevrele iudeo-americanilor, ghinionul nostru e ca inca avem o clasa politica dupa chipul si asemanarea „alesilor botezati cu briciul” …

Morkova Vesela 01-02-2011 - 02:55

CARTE LOCUITORII EGHIPTULUI – Vad numai barbati in poze, deci Mubarak are cel putin 50% sustinere + armata +partidul lui, sa tot fie 80%. Pai democratie e asta?

Morkova Vesela 01-02-2011 - 02:56

Femeile si copii tin cu Mubarak, asta spune tot.

Parpanghel ...HA -HA Arab ba Bura.. 01-02-2011 - 14:20

Sa adat de GOLL fratti musu_l_manny,au tras de western democrazy,si de …El Puradey, dar in reality show totzi trag spre Ha Arab- ba Bura, CEE ziceti de o Piata de gen Tien AMEN. AMIN-AMIN…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult