Acasa InternationalExterne Masacrul de la Katin a fost o „crima” ordonata de Iosif Stalin, afirmă Duma rusa

Masacrul de la Katin a fost o „crima” ordonata de Iosif Stalin, afirmă Duma rusa

scris de Ziua Veche
5 afisari

Masacrul de la KatinCamera inferioară a Parlamentului rus, Duma de stat, a adoptat vineri, în primă lectură, o declaraţie care recunoaşte masacrarea de către NKVD a mii de ofiţeri polonezi, în 1940, la Katin, drept o „crimă” ordonată de Iosif Stalin, potrivit presei ruse, citată de AFP.

„Documentele publicate, păstrate mulţi ani în arhive secrete, nu fac decât să dezvăluie amploarea acestei teribile tragedii, dar arată, de asemenea, faptul că această crimă de la Katin a fost comisă la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici”, se arată în declaraţia adoptată.
„Responsabilitatea acestei fapte a fost imputată, în propaganda sovietică, criminalilor nazişti”, lucru care a întreţinut „furia, amărăciunea şi neîncrederea poporului polonez”, se arată în continuare în acest proiect.
Parlamentul rus îşi exprimă „compasiunea profundă faţă de toate victimele acestui act de represiune nejustificat, familiilor lor şi rudelor acestora”, se afirmă în declaraţie, adoptată în contextul în care Moscova şi Varşovia au întrerpins, anul acesta, o apropiere fără precedent, din perioada sovietică şi până în prezent.
După ce fosta Uniune Sovietică a invadat, în septembrie 1939, regiuni poloneze din estul ţării, în virtutea Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) şi la Harkov (Ucraina).
   Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti că ar fi comis aceste asasinate. Abia în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut vina ţării sale pentru comiterea acestor masacre.

0 comentariu

Mache 26-04-2010 - 10:11

Sa speram ca macar acest circ ii va veni de hac lui Gordon Brown si hoardei sale de stangaci incompetenti.

Pe lista izbanzilor stangii europene mai isi mai asteapota randul la loc de cinste gripa porceasca, criza greceasca, Nobelul lui Obama, etc…

Viorica Ianc 26-04-2010 - 14:41

Stiind ce pierderi are, a zburat saptamana
trecuta de la Viena la Salzburg si si-a pus la
control – APARATUL DE ZBOR – !!!
Fara particole periculoase chiar daca Alpii aus
trieci au fost colorati gri cu cenusa !
Cine manipuleaza ?
Si pentru ce?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult